Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Beyond Metals

Metalen verkennen door het afval van hun productie.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
This is Copper Collection — © ThusThat

Metalen als koper en aluminium zijn essentieel voor elke visie op een duurzame toekomst. Maar het maken van deze metalen levert afval op. In het licht van deze onvermijdelijkheid staan ​​we voor een nieuw kruispunt, een dat ons dwingt te kijken naar wat er al is om te creëren wat nog moet komen.

Een Duurzame Toekomst

'Beyond Metals' is een doorlopende reeks designcollecties en projecten waarin we verschillende metallurgische bijproducten, zowel uit mijnbouw als recycling, gebruiken om tot nadenken stemmende huishoudelijke artikelen te creëren. Het doel van dit werk is om een ​​keerpunt aan te tonen in onze relatie met het begrip vuilstort. Zouden deze vuilstort, in plaats van een faalpunt of doodlopende weg, in plaats van de onvermijdelijke materiële ondergang, kunnen worden gezien als startpunten, vol mogelijkheden? Kunnen de afgekeurde materialen nuttig, duurzaam en mooi zijn? Kunnen ze onze demand elders compenseren?
De ontworpen objecten zijn zowel kritisch als optimistisch. Met deze stukken hopen we licht te werpen op de realiteit achter onze alledaagse materialen, en tegelijkertijd mogelijke toepassingen van deze afvalstoffen aan te wakkeren, met name binnen architectuur en design.

Koper Slakken

Koper is het oudste metaal dat door de mensheid is gewonnen en is alomtegenwoordig geworden in onze geëlektrificeerde wereld. Tijdens de productie van het glanzende metaal komen ook grote hoeveelheden slakken vrij. Deze slak bestaat uit verschillende onzuiverheden en wordt tijdens het smeltproces als zwart, glasachtig zand weggegooid - een soort lava.

Slak wordt geproduceerd, ongeacht of het metaal afkomstig is uit mijnbouw of recycling. Als zodanig is slak een onvermijdelijkheid van onze toekomst en verzamelt het zich al eeuwenlang in bergachtige hopen; bergen van slakken uit het industriële tijdperk komen nog steeds veel voor in het Europese landschap.

Net als lava profiteert ook slak van unieke eigenschappen en kan het worden gebruikt als alternatief voor cement – ​​een ‘geopolymeer’ – met een tot wel 77% lagere CO₂ footprint. Samen met de wetenschappers van de KU Leuven hebben we geopolymeren onderzocht en een verscheidenheid aan producten ontwikkeld, variërend van architecturale tegels tot meubels en interieurartikelen.

In onze nieuwste collectie herenigen we koper met zijn minder gewilde slak-tegenhanger om een completer verhaal over koper en zijn oorsprong te vertellen.

Red Mud

‘Red mud’, ook wel bauxite residue genoemd, is een bijproduct van de productie van aluminium. Elk jaar wordt er meer dan 150 miljoen ton red mud gemaakt, wat resulteert in levendige rode stortplaatsen die zichtbaar zijn vanuit de ruimte.

In de doorlopende red mud collecties transformeren we bauxite residue tot keramische objecten, waaronder vazen ​​en wandtegels. Er worden ook verschillende glazuren gemaakt met behulp van de metaaloxiden die in het residu aanwezig zijn. Het resultaat is een donker bordeaux keramisch materiaal, met rijke zwarte, blauwe en roestige tinten in het glazuur.

De verduisterde aard van het industriële proces en de gigantische schaal ervan staan ​​haaks op de gebruikelijke perceptie van keramiek die warmte, kwetsbaarheid en finesse uitlokt. Juist vanwege dit contrast hebben we ervoor gekozen om red mud tot keramiek te maken: om uit te dagen hoe we dit mijnafval in de kern zien.

TC Floor Lamp — © ThusThat

Detail of TC Console — © ThusThat

Red Mud Vase Collection — © ThusThat

Glaze Detail