Zoeken

Sluit zoeken
Material meetings

(Archief) MOVING ALONG

De wisselwerking tussen breiwerk en mens.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
MOVING ALONG — © Photography: Daniela Ferro

Een onderzoek in de intra-actieve relatie tussen gebreid textiel en dans. Een relatie waarin het materiaal kan fungeren als partner van de danser, waarbij het in staat wordt gesteld de menselijke bewegingen te beperken, versterken of veranderen.

MOVING ALONG

Dit project heeft als doel de synergetische ontmoetingen tussen materiaal en dans te onderzoeken. Dit wordt gedaan door gebreid textiel te introduceren als partner in dans. De materiële partners zijn ontworpen om de bewegingen van de danser te beperken en versterken, mede mogelijk gemaakt door hun eigen kinetische kracht. Deze krachten worden verkend door de flexibele en 3D kwaliteiten van het breien, en daarbij verschillende breitechnieken, te verkennen. De wisselwerking tussen materiaal en beweging wordt de sturende kracht in het textiel, maar ook in het proces van de danser. Een collaboratie en homogeen ontwerpproces, waar mens en materiaal naar elkaar luisteren, maar ook waar verschillende disciplines kennis en perspectieven uitwisselen in een intra-actieve relatie.

Waarom intra-actie?

Bij textielontwerp is interactie een belangrijk aspect van het ontwerpproces. Hoe we met het textiel omgaan is bepalend voor de functie, de eigenschappen, de kwaliteit, de visuele expressie, en de context van het textiel. In zekere zin is interactie de essentie van textielontwerp, omdat het een functioneel en interactief doel dient. Interactie is echter een beperkt concept, omdat het voorstelt dat de twee concepten niet worden beïnvloed of veranderd door de ontmoeting met elkaar. Dit is een onware veronderstelling wanneer men bedenkt dat textiel zeer sterk verandert bij de ontmoeting met een bewegend lichaam. Dit vraagt om de introductie van het post-humanistische concept van intra-actie, gepresenteerd door de feministische natuurkundige Karen Barad. Volgens Barad’s Agential Realism is intra-actie een vloeiende en tijdelijke toestand, waarin een fenomeen zich materialiseert door middel van intra-acties. Het vermogen om te handelen ontstaat binnen een relatie en niet erbuiten. Intra-actie is een interessant perspectief om te introduceren op het gebied van textielontwerp, omdat het de ontwerper in staat stelt de textielmaterie te zien als partner. Een partner in een relatie die voort

Play video

Flex and Fold — © Photography: Carolina Sardal Jerhov

Revealing and Concealing — © Photography: Carolina Sardal Jerhov

Open and Closed

Andere deelnemers

Material meetings

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Material meetings