Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Hara Hachi Bu Dorp

Oefenterrein voor genoeg in plaats van meer

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Drawing by Arne Hendriks

Een cirkel van tweedehands tuinhuisjes, opgeknapt en klaar voor een nieuw leven. Niet groots, niet gericht op meer, maar op samen. Hier oefenen we wat het betekent een stap terug te doen. Hier gaat het om genoeg, om 80% in plaats van om alles.

Een vingerstap terug

Enkele jaren geleden bezocht tegenfeitelijk ontwerper Arne Hendriks het Japanse eiland Okinawa, waar hij werd verwelkomd door een kleine en elegante oude dame, madam Kuranari. Nadat ze hem een geweldige maaltijd voorzette van weekdieren met miso en zeewier wenste ze hem: 'Hara Hachi Bu'. Toen hij aangaf dit niet te begrijpen zette ze twee vingers van haar rechterhand op haar linkerarm en liet deze 5 stappen maken. 1, 2, 3, 4, 5. Daarna zette ze één vingerstap terug, pakte de denkbeeldige stap van haar arm en gaf deze aan hem met de woorden: 'Hara Hachi Bu'.

Laat een beetje ruimte

Later leerde hij dat Hara Hachi Bu betekent: Eet tot je 80% vol zit. Eet niet tot je niet meer kunt, maar tot je geen honger meer hebt. Laat een beetje ruimte. Dit simpele advies om 20% ruimte te laten inspireerde Hendrik tot de oprichting van de Hara Hachi Bu Universiteit (HHBU). Een plek om te studeren en verhalen te vertellen, een plek om te oefenen, een plek om collectief te reflecteren op wat het betekent voor de mensheid om een 20% stap terug te zetten.
Na het twee jaar bestuderen en praktiseren van de principes van Hara hachi bu met studenten van de Design Academy in MU en met bewoners van het ecodorp Ppauw en studenten In eenbos bij Wageningen Universiteit heeft DDW Hendriks uitgenodigd om Hara Hachi Bu te presenteren tijdens Dutch Design Week 2021 als een van de onderdelen die het thema The Greater Number onderstreept. Deze keer bouwt hij een Hara Hachi Bu Dorp, een levendige cirkel van hergebruikte tuinhuisjes die samen een oefenterrein vormen om minder te leren doen, een stap terug te nemen en te gaan voor genoeg in plaats van meer.

Drawing by Arne Hendriks