Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) IABR–DOWN TO EARTH: WATERSCHOOL M4H+

Een katalysator voor nieuwe woonculturen

Dit project was onderdeel van DDW 2021
IABR—DOWN TO EARTH: WATERSCHOOL M4H+ — © Michael Varga

Tentoonstelling, samengesteld door Studio Makkink & Bey voor IABR, met werken van meer dan 30 ontwerpers, architecten en kunstenaars en hun ontwerpend onderzoek naar materialen die kunnen dienen als (bouw)materialen en/of voedsel, terwijl ze een verantwoorde relatie hebben met watergebruik.

Productielandschappen

Rotterdam is een laaggelegen havenstad in de delta. In tijden van klimaatcrisis heeft de stad te maken met acute uitdagingen als bodemdaling, waterveiligheid, extreme neerslag, hitte en droogte. Maar hoe zit het met het waterverbruik?

WATERSCHOOL M4H+ onderzoekt hoe een scala aan middelen kan bijdragen aan het bouwen van een duurzame en circulaire leeromgeving, om de wateruitdaging aan te gaan en te zorgen voor een optimale ecologische voetafdruk.

WATERSCHOOL M4H+ laat zien hoe een nieuwe woon- en werkomgeving in de Rotterdamse Merwe-Vierhavens (M4H) wijk eruit zou kunnen zien als de 6.300 toekomstige bewoners van het gebied denken in duurzaam gebruik van grondstoffen en hulpbronnen, met ruimte voor ieder organisme, de gemeenschap en hun omgeving.

Het toekomstige productielandschap M4H, waarbij een 'leren door te doen'-benadering is aangehouden, combineert wonen en werken, ontworpen rond het toekomstige gebruik van vijf materialen. Naast het vergaren en verspreiden van kennis, fungeert WATERSCHOOL M4H+ als een proeftuin en katalysator voor de duurzame (her)ontwikkeling van het gebied.

Vijf materialen

Insecten, eendenkroos, zeewier, hout en schimmels zijn de vijf uitgelichte materialen, die het toekomstige leven in M4H vormgeven, met een impact op alle onderdelen van het bestaan.

Uitgaande van de basisbehoeften van het individu en haar lichaam, zoals voeding en watergebruik, resulteren deze materialen in een nieuw voedingspatroon.

Door alternatieve en minder waterintensieve eiwitbronnen te gebruiken is er een minimale watervoetafdruk. Deze materialen kunnen ook worden toegepast voor wonen, verblijven en werken, en energie- en waterverbruik. Door het gebruiken van nieuwe duurzame bouwmaterialen en energievoorzieningen ontstaan nieuwe soorten architectuur en woonculturen.