Zoeken

Sluit zoeken
Archiprix 2021

(Archief) MEMA

Meanderend Museum Antwerpen

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Streetintervention square - MEMA - Antwerp — © Averechts Architecten

MEMA is een nieuwe museum typologie die meandert door het bestaande stedelijk weefsel en zoekt naar nieuwe relaties tussen kunstwerken en publieke ruimte doormiddel van minimale architecturale interventies.

MEMA luidt

MEMA luidt het einde in van het museum als autonoom icoon met witte en generieke ruimtes en gaat in tegen de bestaande bouwcultuur. Een cultuur van spektakel architectuur en het onophoudelijk verkavelen van open ruimte.
MEMA brengt de kwaliteiten en de schoonheid van het alledaagse naar voren. Binnen deze bescheiden architectuur gaat het museum opzoek naar specifieke ruimtes om lokale kunst tentoon te stellen zodat een intrigerend dialoog en interactie ontstaat tussen de ruimte, de ingreep en het kunstwerk.

MEMA introduceert

MEMA introduceert nieuwe gebruiksperspectieven en interventie typologieën voor leegstaande ruimtes en terreinen die een stad reeds heeft.
Het museum onderzoekt hoe minimale ingrepen of micro-interventies een maximale impact teweeg brengen zowel in het museum als in de publieke ruimte. De interventie is een gebeurtenis van het museum waarbij handelingen en de collectiviteit in de buurt verbeterd wordt. Het museum manifesteert zich als een nieuwe culturele as, die constant groeit en krimpt, zaden plant en uiteindelijk sporen achter laat. Wanneer het museum in de toekomst verder meandert laat het kwalitatieve gebouwen en nieuwe open ruimte achter zich en gaat het opzoek naar nieuwe wijken om hier een zelfde proces op te starten. Deze onconventionele architectonische oplossingen omtrent de herbestemming van gebouwen gaan in tegen de wegwerparchitectuur en het alom aanwezig ruimtegebrek.

MEMA gebruikt

MEMA gebruikt Seefhoek en Borgerhout, buurten grenzend aan het historische centrum van Antwerpen, als case studie. Deze buurten herbergen een grote populatie mensen met een migratieachtergrond en worden vaak gezien als sociaal achtergestelde buurten. Decennia van ongecontroleerde stadsplanning en chaotische gelaagdheid van gebouwen hebben deze gebieden weinig kwalitatieve openbare ruimte gegeven met een groot aantal onbewoonbaar verklaarde gebouwen. Zowel deze wijken als het stadscentrum hebben veel te lijden onder de kwaliteit van de gebouwde omgeving en het productief gebruik van stedelijk weefsel.

Play video

Streetintervention model - MEMA - Antwerp — © Averechts Architecten

Route Map - MEMA - Seefhoek, Antwerp — © Averechts Architecten

Streetintervention - MEMA - Seefhoek, Antwerp — © Averechts Architecten

Intervention prototypes - MEMA

Andere deelnemers

Archiprix 2021

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Archiprix 2021