Zoeken

Sluit zoeken
Archiprix 2021

(Archief) This Shophouse Is Not For sale

Dit project was onderdeel van DDW 2021

THIS SHOPHOUSE IS NOT FOR SALE betreft de revitalisering van het 'shophouse' van de Chinese grootouders van Devina Amelia in Sukabumi, een middelgrote stad in West Java, Indonesië.

Landscape of Events

Het pand dat 50 jaar lang door haar familie in gebruik was als winkel voor de lokale gemeenschap, is in de loop der tijd informeel ontwikkeld en uitgebreid. Niet alleen als woon-werkvoorziening maar ook als drijvende kracht achter een sterk verbonden en veerkrachtige gemeenschap. Waarmee de kloof tussen de Chinees Indonesische bevolking en de inheemse bevolking kan worden overbrugd. Deze kloof culmineerde in de rellen van 1998 waarin Chinese eigendommen werden aangevallen, een tragedie waarvan herhaling dient te worden voorkomen. Welke lessen kunnen getrokken worden uit de geschiedenis van het shophouse?; hoe kan kritische reflectie een bijdrage leveren aan een duurzame en inclusieve toekomst van het shophouse?

De vergrijzing en massale stedelijke ontwikkelingen in Indonesië vormen een bedreiging voor het shophouse van Devina’s familie die, evenals de vele honderden shophouses in de stad, dreigt te worden opgekocht door projectontwikkelaars en vervangen door massale, uitwisselbare shophouse units. De projectontwikkelaars richten zich op de bevolking met een hoog inkomen en vergroten daarmee de kloof met de arme bevolking en de lokale gemeenschappen die veelal in de stegen achter de hoofdstraten wonen.

Het doel van het project is om het shophouse te revitaliseren door middel van een herinterpretatie van bestaande en immateriële elementen en daarbij lering te trekken uit de context en geschiedenis van dit specifieke shophouse. De strategie is op verschillende schalen toegepast; van het herwaarderen van het lokale vakmanschap tot het heroverwegen van de woon-werk typologie en het versterken van de levendige gemeenschap in en rondom het shophouse. Op deze manier beoogt Devina een prototype van het shophouse model te ontwikkelen die op harmonische wijze samenvloeit met sociaal-economische, culturele en ecologische duurzaamheidsvraagstukken.

Play video

Andere deelnemers

Archiprix 2021

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Archiprix 2021