Zoeken

Sluit zoeken
Kazerne Design Award 2021

(Archief) Objectext

Objecten wijzen naar ons om onze motieven te evalueren en vragen zich af hoe we onze rol in de wereld van de dingen zullen spelen.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
object landscape — © Femke Reijerman

Een serie van objecten, systematisch opgebouwd vanuit dezelfde vormbeperkingen als lettervormen. Ze suggereren meubilair of objecten die op de een of andere manier met het menselijk lichaam te maken hebben. De ambigue betekenis roept vragen op over hoe wij objecten lezen en onze interactie met ze.

Taal

Taal geeft ons een reeks beperkingen waarbinnen we woorden en letters kunnen manipuleren om tot nieuwe formuleringen en betekenissen te komen. Het toepassen van deze aspecten van taal op objecten ontgrendelt een bepaalde speelbaarheid. Het dubbelzinnige doel van de objecten stelt de vraag hoe we objecten lezen en hoe we dat interactiescript zouden kunnen herschrijven om nieuwe manieren van zijn in relatie tot objecten te vinden.

Speel

Als we aan spel denken, denken we aan een kinderlijke vrijheid waar we kunnen doen wat we willen. Maar in de praktijk is spel meer als werk, en meer specifiek als ontwerpwerk: in die zin dat het onverdeelde aandacht en toewijding vereist om binnen de materiële grenzen te werken om nieuwe potentiële resultaten te vinden.

Objectext verlengt het ontwerpproces en speelt dus uit de studio. Dit in tegenstelling tot de design-trope van een object dat doordrenkt is van betekenis en in functie wordt voorgeschreven en waarbij het spel alleen door de ontwerper is uitgevoerd.

Vooruitzichten

Objectext is ook een kwestie van perceptie en ethiek, die ons passieve en sluitende begrip van dingen verstoort vanuit ons antropocentrische gezichtspunt, waar objecten worden gebouwd voor gemak en consumptie. In plaats van in functie te verdwijnen, wijzen de objecten naar ons terug om onze motieven te evalueren / en ons af te vragen hoe we onze rol in de wereld van de dingen zullen spelen.

Play video

Objectext Performance Interactions — © Niall Keville

Alphabet of Affordances — © Niall Keville

Alphabet of Affordances

Andere deelnemers

Kazerne Design Award 2021

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Kazerne Design Award 2021