Zoeken

Sluit zoeken
The Embassy of Safety

(Archief) Digital Esoterism

Een heks zijn in het tijdperk van het surveillancekapitalisme

Dit project was onderdeel van DDW 2021
The performance of a digital reading — © Design Academy Eindhoven; Ph: Pierre Castignola

Digital Esoterie eist hekserij terug als een anti-kapitalistisch instrument om macht terug te krijgen over het rijk van Big Data. Ginevra Petrozzi gebruikt Tarot-methodologieën om gerichte advertenties en voorgestelde berichten op onze smartphones opnieuw te interpreteren.

Waarzeggerij en magie

Voordat men over de toekomst kon spreken, was er het lot. In een wereld die geregeerd wordt door onverklaarbare krachten, diende magie als remedie tegen de benauwende ondoorzichtigheid van het lot. Als het veranderen van de toekomst niet mogelijk was, kon er tenminste één worden voorbereid. Aangezien men dacht dat de wereld werd bestuurd door een kosmische logica en basisorde, leek het voorspellen van de toekomst volkomen plausibel.

Waarzeggerij, of de magische kunst van het voorzien van de toekomst, gaf een gevoel van keuzevrijheid met betrekking tot een toekomst die anders buiten controle zou zijn, een manier voor stervelingen om verbinding te maken met hogere wezens. De uitdaging was echter om de waarnemingsscherpte en de juiste technieken te ontwikkelen die nodig zijn om patronen te ontcijferen en te interpreteren in het licht van kosmische wetten en functies. Bij de waarzeggerij speelden tarotkaarten een centrale rol. Naast een esoterische kwaliteit, functioneren ze op dezelfde manier als een Rorschach-test, waarbij ze de ideologische projecties uitstralen van de verschillende groepen die zich ze zouden toe-eigenen.

Surveillance kapitalisme

In de moderne tijd worden magie of het lot vaak opgevat als anachronismen van een bijgelovig en onwetend verleden. Ontologisch geloven we dat we aan het lot zijn ontsnapt en een open toekomst hebben waarin de acties van het individu de bepalende factor zijn voor hun toekomst.

De claim van Digital Esoterie is dat de toekomst nooit aan het lot is ontsnapt, alleen de agenten die het reguleren zijn veranderd. In het huidige technopolitieke systeem beroven voorspellingssystemen de toekomst van zijn open mogelijkheden. Voorspellende analyses, algoritmen en kunstmatige intelligentie hebben de rol van het lot op zich genomen binnen een kosmos die digitaal wordt gereguleerd. In het tijdperk van Surveillance Capitalism zijn mijn gedrag, mijn keuzes, mijn gegevens en mijn verlangens de grondstof geworden voor het vormgeven van mogelijke toekomsten. Het is juist het vermogen tot de toekomst dat wordt bedreigd, bedreigd door een alomtegenwoordige digitale architectuur van gedragscontrole die eigendom is van en wordt uitgevoerd door het kapitaal.

De praktijk van Digital Esoterism

De propositie van Digital Esoterism is om instrumenten van waarzeggerij en het archetype van de heks als een politieke rebel terug te winnen om door moderne systemen van surveillancekapitalisme te navigeren.

Digital Esoterism hervormt tarots voor het hedendaagse tijdperk en biedt technieken om de oneindige stroom van afbeeldingen, video's, memes, cijfers en advertenties te interpreteren die onze algoritmen op onze smartphones genereren om over zichzelf en onze toekomst te praten. Het ontcijferen van de symboliek van gerichte advertenties en voorgestelde berichten mag algoritmische governance niet doorbreken, maar het biedt wel een nieuwe manier om ermee te leven.

In het kader van Dutch Design Week voert "digitale heks" Ginevra Petrozzi" lezingen uit om Tarots in een digitaal perspectief te plaatsen, de profetische waarde van geautomatiseerde voorspellingen te analyseren en tools terug te geven om ze te weerstaan.

Play video
Play video

Performing a digital reading — © Design Academy Eindhoven; Ph: Pierre Castignola

Smartphone and charger candles on a votive altar — © Design Academy Eindhoven; Ph: Pierre Castignola

Andere deelnemers

The Embassy of Safety

Vorige Volgende

Andere deelnemers

The Embassy of Safety