Zoeken

Sluit zoeken
Rethinking Plastic

Project Chrysalis

Van Verpakking tot Textiel

Project Chrysalis: from container to textile — © Bente Snijkers

Jessica den Hartog and Michelle Baggerman werken samen met het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) aan hun onderzoek naar het verwerken van post-consumer plastic (HDPE) tot duurzame gerecyclede garens.

Wat is een chrysalis?

Een eeuwenoude manier om textiel te maken is door draden uit de cocons van zijderupsen te spinnen tot garens. Lang niet alle rupsen spinnen draden om zich heen bij het verpoppen. Sommigen maken een harde cocon, dit heet de chrysalis. Plastic verpakkingsmateriaal kun je zien als een soort kunstmatige cocons, die in dit project worden verzameld en getransformeerd tot garens en textiel.

Projectomschrijving

In Nederland wordt maar 59% van de 25kg plastic afval die we gemiddeld p.p.p.j. genereren gerecycled. Plastics als PET en PP worden steeds vaker gerecycled voor hoogwaardige toepassingen, maar HDPE wordt vooral gedownclycled. Project Chrysalis ontwikkelt gerecyclede monofilamentgarens voor closed-loop textieltoepassingen van HDPE afkomstig uit huishoudelijk afval.
Post-consumer HDPE komt voornamelijk van verpakkingen en kan vele kleuren hebben. Deze kleurmix wordt in het recyclingproces verwerkt tot grijzige korrels. Wij proberen de mogelijke toepassingen van grijs post-consumer HDPE te vergroten, door zowel de functionele als esthetische kwaliteiten te ontwikkelen in een textielgaren.
Deze nieuwe kwaliteiten willen we laten we zien door inspirerende productsamples te ontwerpen. Het Chrysalis garen wordt ontwikkeld om verwerkt te worden op industriele breimachines en zou daarmee brede toepassingen kunnen krijgen, van netten tot spacers. Op de DDW tonen we de eerste resultaten van dit lopende onderzoek.

Over Michelle Baggerman

Design researcher Michelle Baggerman en materiaalontwerper Jessica den Hartog vonden elkaar in hun fascinatie voor het transformeren van afval tot waardevolle grondstoffen door onderzoek en experiment. Ze werken met restmaterialen waarvan ze de verborgen kwaliteiten verkennen.

Project Chrysalis: color experiments — © Bente Snijkers

Project Chrysalis: yarn samples — © Bente Snijkers

Project Chrysalis: material experiments — © Bente Snijkers

Jessica den Hartog & Michelle Baggerman

Partners