Zoeken

Sluit zoeken
stone in process — © Ronald Smits

Om het stadsterrein te vernieuwen met innovatieve ontwerpen, heeft de gemeente Eindhoven de opdracht gegeven om nieuwe bestratingsideeën voor gebruik in het stadscentrum te onderzoeken en te creëren. Envisions dook in het ontwerpproces van stenen en probeerde verborgen potentieel te ontdekken.

stone in process

De envisionaires experimenteerden met de materiaal-, structuur-, patroon- en kleurmogelijkheden van stenen en ontwikkelden een indrukwekkende verzameling van unieke monsters met een breed scala aan mogelijke toepassingen.

Als tweede hoofdstuk van het > stone in process < verhaal, werkte envisions samen met betonfabrikant Morssinkhof om de typische stijl van het maken van bestratingen verder te heroverwegen. De ontwerpers bezochten de fabriek van Morssinkhof, waar ze hun oorspronkelijke ontwerpideeën op industrieel niveau veranderden en experimenteerden met de machines om nieuwe ontwerprichtingen bloot te leggen.

Door bijvoorbeeld de machines te manipuleren die gewoonlijk een partij stenen uitwassen, ontdekten de ontwerpers een techniek die waterdruk gebruikt om patronen in het oppervlak van de steen te creëren. Er is geëxperimenteerd met variaties in intensiteiten en richtingen van waterstralen in de oppervlakken, resulterend in een schijnbaar spontane steen die herinnert aan het oneffen heidegebied dat dicht bij de stad ligt als een typische omgeving.

Over Envisions Design Lab

Envisions is een designlab, dat meer dan 20 multidisciplinaire ontwerpers verenigt met een gedeelde fascinatie voor experimenteel onderzoek.