Zoeken

Sluit zoeken
Rethinking Plastic

DKO - home manufacturing project

Valja is een bekroonde set multifunctionele 3D-geprinte hangers, ontwikkeld als onderdeel van een experimenteel DKO-project.

Valja, Pop up Exhibition - Botaničar, Zagreb — © Ivica Ivčević

De constante ontwikkeling en toenemende beschikbaarheid van desktop-productieapparatuur is interessant omdat het lokale productie in kleine batches stimuleert zonder overschotten te creëren, alsook het aanpassen aan de opdrachtgever, experimenteren en nadenken over productiemethoden in het algemeen.

Deze uiterst eenvoudige en innovatieve 3D-geprinte hanger is gemaakt in 2020

Valja is een set multifunctionele 3D-geprinte hangers, die worden gekenmerkt door een eenvoudige cilindrische vorm en de mogelijkheid van bevestiging aan zowel verticale als horizontale oppervlakken van meubels van verschillende diktes. Deze uiterst eenvoudige en innovatieve 3D-geprinte hanger werd in 2020 gecreëerd als een experiment in de productontwikkeling, ontwerp en productie in een beperkte thuisomgeving, geïnspireerd op de voortdurende ontwikkeling van kleine en steeds toegankelijker desktopproductieapparaten zoals CNC-machines, lasers, 3D-printers, e.d. Door het onderzoeken van snijvlakken atypisch voor andere productiemethoden en de functionele mogelijkheden die ze bieden, evenals de willekeurige bevestiging van objecten van binnenuit, werd het eerste prototype van Valja gemaakt. Door het prototype te vereenvoudigen, is het eindproduct ontstaan, dat momenteel in 3 basismaten verkrijgbaar is, maar naar behoefte kan dit onbeperkt worden gewijzigd en aangepast. Valja werd bekroond met de 3e plaats op de Zagreb Design Week 2020 en op de Kroatische designtentoonstelling 2019/20 werd ze opgenomen in de 15 beste projecten op het gebied van productontwerp.

Valja als onderdeel van de Rethinking plastic tentoonstelling op Yksi Expo

Het DKO-project bestaat uit twee hoofdproducten: de Reza tafelstandaard en de Valja hangerset. Reza is gemaakt van PLA NX2 dat biologisch afbreekbaar is (EN 13432) en wordt verkregen uit biopolymeren uit hernieuwbare bronnen, terwijl de nieuwste Valja-prototypes zijn gemaakt van 95-100% gerecycled plastic (r-PLA en r-PETG). De tentoonstelling toont deze modellen naast een ouder model, dat vervaardigd is van 50% gerecycled plastic.

Over Sandra Maglov

Studio Maglov is een Kroatische ontwerpstudio die gespecialiseerd is in een gevarieerd scala van ontwerpdisciplines.

Valja, Pop up Exhibition - Botaničar, Zagreb — © Ivica Ivčević

Valja S, M, Colour Dessert Sand — © Sanja Tušek

Valja S, M, Colour Blue and Grey — © Sanja Tušek

Valja S, M, L, Colour Dessert Sand

Vorige Volgende