Zoeken

Sluit zoeken
The Embassy of Health

(Archief) Gezondheid / Water / Licht (G/W/L)

Een speculatieve toekomst: gezondheid als burgerplicht in de woonwijk

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Gezondheid/Water/Licht

In Expeditie VitaalGezond verkennen Máxima MC en woningcorporatie Trudo hoe samen te werken ten behoeve van de vitaliteit en gezondheid in de wijk. Zij vroegen Studio Marleen van Bergeijk & Studio SociaalCentraal om een schurende, speculatieve vertaling te ontwerpen van de toekomstige samenwerking.

2034

Al weer bijna 15 jaar geleden werd het door de corona pandemie duidelijk: het belang van een gezonde, vitale leefstijl én de onhoudbaarheid van het zorgsysteem. Tegenwoordig regelen we zorg anders, we moesten wel. Nu we op de piek zijn van de vergrijzing, zijn er meer zorgbehoevende ouderen dan ooit, als we niks hadden gedaan was het de spuigaten uit gelopen.

Iedere Nederlandse burger heeft tegenwoordig een gezondheidsverzekering, zo ben je verzekerd van gezondheid in plaats van recht te hebben op onvoorwaardelijke zorg.

Gezondheid is een burgerplicht van de individu, en daarnaast een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de maatschappij.

De VitaalGezond wijk

Trudo & MMC monitoren en stimuleren gezondheid & vitaliteit in de VitaalGezond wijk, waar de openbare ruimte, groen inrichting, technologie en sociale systemen je helpen om gezond en vitaal te blijven.

Iedere maand wordt gemeten of je op koers ligt met je gezondheidsdoelen en wordt dit verrekend in de Gezondheid/Water/Licht rekening volgens het VitaalGezond wijkcontract. In dit contract staan regels waarmee in de wijk wordt samengeleefd én gezorgd, ondersteund door technologie. Scoor je onder je eigen afspraken en doelen, loop je het risico uit de wijk te worden geplaatst. 

Door de expertise van MMC op afstand blijf je gezond en worden risico’s vroeg tijdig opgespoord en bijgestuurd. Trudo zorgt voor een verbindende community die buren via sociale systemen koppelt voor hun gezondheidsdoelen en hulpvragen.

Speculatieve installatie: Community Health Hub

Stap in de Community Health Hub, hét sociale en gezondheid hart van de wijk. Hier scan je jouw VitaalGezond chip om gebruik te maken van de faciliteiten.

Een slim scherm neemt je mee door de mogelijkheden. Nieuw in de wijk? Kom je trackingsysteem ophalen. Via de koelkastmagneet en het slimme wc blokje houdt MMC precies bij of je de goede voedingstoffen binnen krijgt. Wil je aan je fysieke gezondheid werken? De data van TRUDO koppelt je aan een van je buren die er hetzelfde in staat als jij.

Wat vind jij van deze toekomst?

Andere deelnemers

The Embassy of Health

Vorige Volgende

Andere deelnemers

The Embassy of Health