Zoeken

Sluit zoeken
Doosje Benzomoe — © Sandman Studio

"Met een beetje aandacht help je veel mensen beter dan met ze automatisch pillen te verstrekken."

Hulp bij beter slapen

Een Health Hub Utrecht inspiratiesessie over de relatie tussen voeding en slaapkwaliteit bracht apothekersassistente Aaltine Bakker in contact met ontwerper/innovator Klaas Jan Bolt. “Ik zie heel veel mensen die slaappillen gebruiken”, zegt Bakker. “Het verstrekken daarvan gaat bijna automatisch. Ik vertelde Klaas Jan dat ik deze mensen zo graag extra informatie wilde geven. Samen zijn we op avontuur gegaan.”

Dat avontuur kreeg de vorm van een doosje Benzomoe, een knipoog naar de spierverslapper benzodiazepine. Het doosje, dat Bakker meegeeft bij slaapmedicatie, bevat een uitnodiging om met de apotheek in gesprek te gaan over het slaappillengebruik. Zo’n 10 procent maakt daarvan gebruik en het lukt vaak om mensen te motiveren om te stoppen of te minderen. Inmiddels delen ook zes andere apotheken in Nederland Benzomoe uit.

Bolt merkte vervolgens dat er nauwelijks contact was tussen verschillende professionals die met slaap bezig zijn en bracht die samen in de Slaapcoalitie. Bolt: “Door kennis en vooral ook data te delen, is er veel te winnen.” Een voorbeeld daarvan is het op maat produceren van afbouwmedicatie met een 3D-printer.

Over Klaas Jan Bolt

Designer/innovator met een focus op welzijn. Vanuit Sandman Studio richt ik me specifiek op het ontwerpen van oplossingen die mensen bewuster maakt van het belang van slaap. Vanuit Uzelf.org begeleid ik organisaties bij vernieuwen.
Partners