Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Despise design, all bless the fair!

Dit project was onderdeel van DDW 2022
graphic design by Dymfy van Meel + Jesse van Meel

Deze tentoonstelling bestaat uit een reeks performances, waarin designers hun afkeer tegen designbeurzen en de daar aanwezige machtssystemen visualiseren. Onomatopee biedt zowel letterlijk als figuurlijk ruimte aan dit soort frisse, gedurfde statements.

SINS: 7 acts on design and damnation

Designbeurzen zijn belangrijk voor ontwerpers. Hier verzamelen ze input om een rijkelijk, hoopvol beeld van de toekomst te vormen. Naast de sociale betekenis en de economische kracht van design toont dit soort beurzen ook de tegenstellingen en onzekerheden die zijn ingebed in het designlandschap. Materialen voor tijdelijke tentoonstellingen genereren bijvoorbeeld enorme hoeveelheden afval, wat schuurt met duurzaamheids- en milieudoelstellingen. Daarnaast staan ondoorzichtige handelswijzen van curatoren haaks op inclusiviteit, terwijl egocentrisch narcisme en een sterke drang naar 'sterontwerpers' collectieve initiatieven naar de marges verdrijven.

Gebaseerd op de zeven hoofdzonden richt deze groepstentoonstelling zich op deze designbeurscultuur, en daagt actoren binnen deze cultuur uit. Via suggestieve performances presenteert de groep van veertien ontwerpers de zondige kant van designvieringen, bezien vanuit de hoofdzonden Luiheid, Hoogmoed, Woede, Afgunst, Hebzucht, Lust en Vraatzucht.

RE-design-er

Na jaren verkerend in een modus van overpeinzende stilstand staan we nu in de startblokken. In de tussentijd is het designveld getransformeerd. Er zijn nieuwe vormen van denken en maken ontstaan. Onomatopee daagt designers nu uit om in actie te komen.

Door drie verschillende, dynamische shows presenteert Onomatopee het werk van makers die de rol van design én designers onderzoeken en heroverwegen.

Met een kritische blik verandert Onomatopee in een dynamisch laboratorium, waar makers, agenten, denkers en performers alle ruimte krijgen om te experimenteren. We zijn niet enkel geïnteresseerd in design-oplossingen, maar meer in het faciliteren van het doen, van nieuwe kansen om actie te ondernemen. Hiervoor dien je als designer bewust te zijn van hoe je werkt, het proces…

We richten ons dan ook op de processen die de ontwerppraktijk informeren en beïnvloeden. De RE-design-er biedt de mogelijkheid om onszelf continu te bevragen, en daarmee te ontwikkelen. Een levendig publiek programma nodigt je uit om design te beleven en hierover hard op en vrijuit te discussiëren. Want hoe, waarom en voor wie ontstaat design?

RE-design-er wordt gecureerd door Cecilia Casabona & Onomatopee.