Zoeken

Sluit zoeken
Art Tech Fun Robots eGirls Manifestations

(Archief) Oplevering van Schaamte

Een ervaring over de relativiteit van het schaamtegevoel en de sociale angst ervoor

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Title screen of Oplevering van schaamte

"Oplevering van Schaamte" is een 4e-muur-brekende, interactieve VR-installatie over sociale ongemakkelijkheid en de angst ervoor, waarin de speler het verhaal van Bernard volgt. De speler wordt mogelijk bewust van de relativiteit van het schaamtegevoel en hoe het hun eigen handelen kan beïnvloeden.

Het verhaal van Bernard

In de VR ervaring volg je het verhaal van een oude man genaamd Bernard. Bernard heeft door de angst van ongemakkelijkheid zijn hele leven laten bepalen. De angst voor wat anderen van hem zouden vinden was altijd groter dan zijn eigen behoeftes en beslissingen.

Dat heeft ervoor gezorgd dat hij nu aan zijn sterfbed omringd is met tientallen katten, de isolatie en vervreemding van de mens heeft ertoe geleid dat alleen katten zijn vrienden zijn.
Nu komt hij er wel achter dat de katten altijd een eigen schema hadden en ze alleen maar gebruik van hem maakten. Daarnaast zullen de katten zijn lichaam opeten zodra hij sterft en zijn ogen sluit.

Dus Bernard besluit om een pact te maken met de katten. De katten gunnen hem de kans om zijn herinneringen te herbeleven, als hij zijn ongemakkelijkheid kan onderdrukken om altijd te doen wat hij wilde. Dan zullen de katten hem niet opeten en zal hij sterven met vrienden, lukt het hem niet dan zal hij opgegeten worden.

Wat ga je ervaren

De speler ervaart vervolgens de herinneringen waar Bernard zichzelf voor schaamt en moet via hem de herinnering zo doen zoals Bernard het gewild had. Dit is vaak een aandacht vragende manier waarmee de speler zelf blootgesteld word aan potentiële ongemakkelijkheid.

Dankzij het gebruik van VR, als niet alleen medium maar ook als blinddoek word de speler meer in hun eigen gedachten getrokken. Worden ze wel of niet bekeken in deze publieke ruimte en door hoeveel mensen dan?

Uiteindelijk moet dit wat duidelijk maken over jouw eigen perspectief en ervaring van ongemakkelijkheid, de ongemakkelijkheid die jij voelt hoeft niet altijd zo te zijn bij anderen en dat willen wij vooruit brengen met dit project.

Why are they all looking at me?

A memory of Bernard

Andere deelnemers

Art Tech Fun Robots eGirls Manifestations

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Art Tech Fun Robots eGirls Manifestations