Zoeken

Sluit zoeken
Re:sourcing clay

(Archief) Linking Tiles

Hernieuwbaar circulair keramische klei van zee slib

Dit project was onderdeel van DDW 2022
linking tiles

Humade onderzoekt sinds 2020 de toepasbaarheid van gebaggerde zoute zeeslib ter verduurzaming van keramische processen. Samen met Koninklijke Tichelaar ontwikkelt Humade in het project ‘Linking tiles’ de schaalbaarheid van dit hernieuwbare materiaal voor de productie van gevelplaten en glazuren.

Hernieuwbare toepassing voor slib overschot

De Nederlandse noordkust kampt met een slib overschot. De Eems Dollard slibt dicht, wat een bedreiging vormt voor de biodiversiteit en de doorgang van de havens. De zeespiegel stijgt en het achterliggende land klinkt in waardoor ophoging noodzakelijk is maar materiaal schaars. In Pilot Kleirijperij wordt de overtollige slib aan land gerijpt en ingezet als bouwgrond. Door de toenemende materiaal schaarste is er een vraag naar meer toepassingen van deze continue reststroom.

zeeslib als hernieuwbaar materiaal

In het project ‘Linking elements’ is het Humade gelukt een veelvoud aan bruikbare recepturen per productie techniek te ontwikkelen. Door niet vast te houden aan de geijkte patronen maar juist te focussen op de rekbaarheid van het materiaal ontstaan nieuwe oplossingen. In het onderzoek is altijd uitgegaan van minimaal twee derde slib en ter verrijking van het materiaal zoveel mogelijk lokale grondstoffen of afvalstromen.
Het materiaal levert een prachtig palet aan kleuren en kan zichzelf dicht sinteren waardoor een extra glazuur-stook niet meer noodzakelijk is, wat resulteert in verlaging van de uitstoot.

Tijdens de Design residency zijn we samen met Kon. Tichelaar het onderzoek gestart naar een mogelijke schaalvergroting van de zeeslib keramiek.
We hebben veel hulp gehad van het huidige lab en oud medewerkers die als vrijwilliger betrokken waren bij het project. We zijn gestart met het kleilichaam en glazuur voor het nieuwe Skins gevelsysteem. door de diverse in house productie disciplines binnen kon Tichelaar zien we nog vele mogelijkheden liggen.

Andere deelnemers

Re:sourcing clay

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Re:sourcing clay