Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Home(Land). UKRAINE.

Home(Land) verteld door Oekraïense en Nederlandse creatieven.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Gunya_Mycelium #2 — © Alex Blanco

Miljoenen Oekraïners zijn door de oorlog van huis en haard verdreven. De band met hun geboortegrond werd abrupt verbroken. Moesten hun beleving van thuis opnieuw vinden. Home(Land) toont Oekraïense verhalen aan de hand van biobased materialen, en verkent de verbinding tussen ambachten en innovatie.

Home(Land)

Wat definieert Home(land), Thuis(land) meer dan het idee van een land waarin je bent geboren? Welke emoties, herinneringen en sensaties associëren we met Thuis(land)? Is de notie van Thuis(land) verplaatsbaar? Kunnen we thuis(land) opnieuw creëren op een andere plaats? Als we Thuis(land) verliezen - hoe vinden we het dan terug? Als iemands Thuis(land) wordt bedreigd, hoe het te beschermen, en als het wordt aangevallen - hoe het te verdedigen? Als Thuis(land) plotseling wordt weggenomen - wat te doen om het terug te krijgen, en als het is vernietigd - hoe te herbouwen? Als er niets meer over is - hoe kan je Thuis(land) van de grond af aan herbouwen of opbouwen?

(Home)Land

Hoe draagt een bepaald landgebied, gemarkeerd door politieke grenzen, bij aan iemands gevoel van (thuis)Land? Het land dat we bewonen, de grond met zijn specifieke natuurlijke hulpbronnen en habitat en de banden die we er door de generaties heen mee hebben opgebouwd, bepalen in grote lijnen onze identiteit en onze ‘sense of belonging’. Ons werk en onze beleving zijn gebaseerd op complexe relaties met ons (thuis)Land.

Wat gebeurt er wanneer oorlog het fysieke en tastbare (thuis)Land wegneemt? De fundamentele basis van (thuis)Land, zowel op lokaal als mondiaal niveau, wordt bedreigd.

Als een interdisciplinaire groep van Oekraïense en Nederlandse creatieve makers, ontwerpers, onderzoekers en wetenschappers hebben we oude en nieuwe Oekraïense verhalen en rituelen bestudeerd. We hebben authentieke locatie-specifieke ambachten en technieken (her)ontdekt. Door gezamenlijk materiaal, kennis en vaardigheden uit te wisselen hebben we collectief onze visies op (thuis)land belichaamd in een serie objecten en processen, die verhalen vertellen, vragen stellen en nieuwe perspectieven bieden om de toekomst hoopvol, en niet angstig, tegemoet te zien.

Home Land

We stellen onderwerpen aan de orde van Home(Land) door authentieke Oekraïense technieken, nauw verbonden met de natuur, te combineren met cutting-edge kennis over bio-design en duurzame ontwikkeling in Nederland. Door materiaal onderzoek brengen we het concept van Thuis voorbij de betekenis als plaats van herkomst.

Gunya, een traditionele Oekraïense jas, oorspronkelijk gedragen door herders in de Karpaten, is op zichzelf al een schuilplaats. Het biedt bescherming tegen de natuurelementen en dient voor de eigenaar als amulet. Met de klassieke Oekraïense Gunya als sjabloon, vertellen we verhalen van lokale materialen met natuurlijke componenten, en levende organismen ontwikkeld in co-creatie.

Het delen van een goed maal met onze geliefden, het drinken van een warme drank uit een favoriete mok, of het koken van soep volgens een familierecept - kan een manier zijn om je thuis te voelen, waar je ook bent. Wij gebruiken een gedekte tafel als symbool van je thuisvoelen. Verschillende opstellingen dienen als katalysator voor verhalen over mensen, oorlog en land.

Deze twee verhaallijnen reflecteren op vandaag en werpen een blik op de mogelijke toekomst.

Gunya_Wool Borsch — © Alex Blanco

Gunya_Boeren Tesselaar — © Alex Blanco

Gunya_Kozovannya — © Alex Blanco

Gunya Fabulous Fungi — © Basse Stittgen