Zoeken

Sluit zoeken
No Space For Waste

(Archief) BRICK WORKS

Analysis of Postnatural Geologies

Dit project was onderdeel van DDW 2022
materials translation of bricks — © Ida Buss

BRICK WORKS is een analysemethode die is ontwikkeld om gemuteerde materialen van de lokale gronden bloot te leggen.

Gepresenteerd is een voorbeeld van een uitgevoerde analyse. Baksteencollectie gemaakt van de materialen die zijn gegraven uit de gaten in Nexo, op het eiland Bornholm, in Denemarken.

Hoe moeten bakstenen in de eenentwintigste eeuw worden gemaakt, waar en voor wie?

De vorm van een baksteen spreekt over het menselijk lichaam; de grootte verwijst naar een menselijke hand. De materialiteit weerspiegelt veranderingen in zowel de geologie als de geopolitiek. Een enkele steen heeft niet veel functies, maar communiceert wel architectonisch potentieel. Er is schoonheid en mogelijkheid in dit alomtegenwoordige object.
Toch is het verstrikt in zoveel van onze huidige problemen.

Baksteen als een samenstelling van de materialen die uit de grond werden gehaald, weerspiegelde eeuwenlang het potentieel van lokale geologieën. Maar sinds meer dan
driekwart van de bakstenen in de wereld wordt geproduceerd in Zuidoost-Azië, dat is een fantasie uit het verleden.

Wat zich onder de grond bevindt van de regio's waarin we leven, vooral de stedelijke gebieden, is verre van een geromantiseerd idee van het ongerepte. Door mensen gemaakte materialen wegen zwaarder dan de gehele biomassa van de aarde, en de ondergrondse landschappen weerspiegelen dit ook.

Teruggaan naar ‘lokaal’ wordt voorgesteld als een van de oplossingen voor de wereldwijde klimaatcrisis. Maar lokaal zijn is niet vrij van mondiale verantwoordelijkheden. Lokale winning die uitsluitend gericht is op lokale grondstoffen en natuurlijke materialen is een problematische praktijk. Net als de scheiding tussen het natuurlijke en het kunstmatige, de mens en de natuur. Om deze kloof te overbruggen, wil ik de materialen om ons heen beter begrijpen en een manier vinden om dit begrip te delen.

Mijn proces van baksteenproductie begint met het vinden van de winningslocatie, meestal een fragment van een weg of bestrating die is opgegraven voor reparaties. Aan het einde van de werkdag van de bouwvakker wordt het mijn onderzoeksterrein. Het is een zeldzame kans om de structuur en systemen van de moderne geologie te analyseren die voor ons verborgen zijn. Het ziet er chaotisch, willekeurig, gemuteerd uit! Het is moeilijk om te benoemen en te onderscheiden wat is
de functie van al deze elementen. Wat is voedzaam voor het ecosysteem en wat is fundamenteel voor de sociale behoeften?

Mijn stenen zijn naïeve materiële vertalingen, directe prototypes gemaakt van materialen die zijn gewonnen uit lokale gaten die zijn gegraven in Nexø, op het eiland Bornholm, Denemarken, maar de analyse kan overal ter wereld worden uitgevoerd waar een gat is gegraven.

Play video

brick made out of recycled bricks/ meta brick — © Ida Buss

brick made out of coarse aggregate — © Ida Buss

material extraction site / local hole — © Sillas Funch

material map based on the photo of extraction site

Andere deelnemers

No Space For Waste

Vorige Volgende

Andere deelnemers

No Space For Waste