Zoeken

Sluit zoeken
Design United | EXPO

(Archief) Data Door

Hoe kunnen we controle houden over onze eigen persoonlijke data?

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Data Door

Welke data verlaat ons huis? Wie ontvangt deze data? Gebeurt dat op een veilige manier? Vragen waarop de antwoorden niet altijd duidelijk zijn voor de gebruiker. Data Door is een eerste stap om deze controle over data terug te geven aan de mens.

Tastbare data

Data Door is een set van vijf speculatieve producten. Alledaagse producten kregen een nieuwe functie, gericht op het controleren en instellen van persoonlijke data voorkeuren. Zo is data niet langer complex, maar tastbaar - de kernwaarde van het project. Ik stel me een toekomst voor waarin we naar een data winkel gaan, producten voor data controle kopen en een data loodgieter bellen om onze data problemen op te lossen. Dit zal ons in staat stellen de controle terug te nemen.

De vijf producten:
1. Data douane - elk slim product dat je huis binnenkomt zal worden gescand, wat inzicht zal geven in de dataverzameling en hoe ermee om te gaan.

2. Data cleaning - data is vervuiling die op allerlei servers wordt opgeslagen. Door het schoon te maken kun je het permanent verwijderen.

3. Data moods - stel een stemming in en verminder de hoeveelheid slimme producten die gegevens mogen verzamelen.

4. Data pijp - bekijk gegevens die door de data pijp stromen en filter ze door filters toe te voegen die passen bij uw data voorkeuren.

5. Data gordijn - dit gordijn is een scheiding die sommige data doorlaat en andere niet, op basis van de materialen.

Samen naar één toekomst

We moeten kritisch blijven met data, want dit is een complex onderwerp waar gemakkelijk 'dingen' mis kunnen gaan, bijvoorbeeld privacyschendingen. Het is essentieel dat zowel ontwerpers als de gebruikers van producten die persoonsgegevens verzamelen zich bewust zijn van deze gevaren. Ontwerpers moeten hiermee rekening houden bij het ontwerpen, en gebruikers moeten producten bewuster gebruiken.

Data Door geeft ons toekomstige richtingen op het gebied van gegevens. Het daagt technologie uit een antwoord te zijn op menselijke behoeften. Door een complex onderwerp tastbaar te maken, opent Data Door het gesprek tussen belanghebbenden om samen naar een toekomst te kijken en gemeenschappelijke waarden en normen te delen.

Technologie gaat razendsnel vooruit en levert de samenleving vaak belangrijke voordelen op. Het is echter belangrijk dat wij als ontwerpers een kritische blik houden en vragen stellen over thema's als ethiek en veiligheid. Systemen moeten voor de gebruiker werken en niet stiekem tegen hem. Samen kunnen ontwerpers een markt creëren die transparant is en beter is afgestemd op de menselijke behoeften.

Play video

Data shop

Data curtain

Data pipe

Data customs

Andere deelnemers

Design United | EXPO

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Design United | EXPO