Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Health

(Archief) Health Overshoot Day

De wijk in: Expeditie VitaalGezond

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Fictive campaign for Health Overshoot Day — © Boudewijn Bollman

Wie is er verantwoordelijk voor de gezondheid van mensen? En hoe organiseren we dat, nu de vraag naar zorg steeds groter wordt en het systeem dreigt vast te lopen? Máxima MC en woningcorporatie Trudo verkennen in Expeditie VitaalGezond samen hun veranderende rol binnen preventieve gezondheid.

Health Overshoot Day

De Health Overshoot Day (HOD) is de fictieve datum waarop de vraag naar hulp en ondersteuning in gezondheid groter wordt dan de samenleving en het zorgstelsel aankunnen. Hoe ziet een eerlijke verdeling van beperkt beschikbare zorg eruit in het Nederland van 2040?
Stel je voor: in 2040 worden alle Nederlanders op hun vijftigste verjaardag uitgenodigd hun eigen HOD te berekenen. Aan de hand van persoonlijke gezondheidsgegevens, levensstijl en algemene vooruitzichten op basis van DNA en geslacht, wordt berekend vanaf welk moment de staat niet meer in hun zorg kan voorzien. De gevolgen worden inzichtelijk gemaakt en mensen krijgen hulpmiddelen die laten zien hoe ze hun HOD positief kunnen beïnvloeden.

Mindset: wendbaar, verantwoordelijk en lerend

Antwoorden op lastige vragen liggen vaak besloten in nieuwe samenwerkingen. Gezamenlijk kunnen partners zich beter inleven in de huidige situatie en tegelijk de toekomst met een kritische blik bekijken. Door mensen een maatschappelijk dilemma te laten ervaren, helpen we hen na te denken over hun eigen positie en perspectief.

Andere deelnemers

Embassy of Health

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Embassy of Health