Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Safety

(Archief) Building synergistic collaborations

Samenwerken over grenzen met publieke veiligheidsorganisaties en creatieve makers

Dit project was onderdeel van DDW 2022

In de Nederlandse veiligheidssector spelen grote, complexe vraagstukken zoals ondermijning en toenemende online radicalisering. Om deze effectief aan te pakken zijn niet alleen nieuwe manieren van kijken, denken en handelen nodigā€”maar ook nieuwe manieren om tot die perspectieven te komen.

Samenwerkingen zijn beloftevol, maar ook lastig en kwetsbaar

Steeds vaker werken publieke veiligheidsorganisatie daarom samen met makers die hun ontwerpkracht inzetten om te komen tot nieuwe perspectieven. Deze samenwerking tussen publieke veiligheidsorganisaties en creatieve professionals is beloftevol, maar vaak ook lastig en kwetsbaar.

Op het grensvlak tussen disciplines ontstaan interessante en creatieve ideeĆ«n, maar inherent ook spanningen. Want waar de Ć©Ć©n werkt vanuit kaders, richtlijnen en protocollen, werkt de ander vanuit serendipiteit, associatie en ambiguĆÆteit. Het kan veel opleveren als opdrachtgever en opdrachtnemer meer in partnerschap samenwerken, zodat ze blootgesteld worden
aan elkaars ideeƫn, aanpakken en werkwijzen. Maar hoe ontwikkel je een langdurigere, continue vorm van samenwerken in een systeemcontext van inkopen en aanbesteden, en van efficiƫntie en resultaatgerichtheid?

Werken over grenzen

Daarnaast zijn er vele verschillende grenzen in
een project waarover heen gewerkt moet worden: tussen verschillende disciplines of rollen in een team, tussen het vraagstuk en de organisatie, of tussen binnen- en buitenwereld. Hierbij is het dus nodig om gelijktijdig
op verschillende vlakken bezig te zijn in plaats van sequentieel van ontwerp naar implementatie te gaan. Maar hoe weet je wanneer de spanning wel opgezocht moet worden, en wanneer juist niet? En hoe verkoop je een proces waarin een groot deel van de tijd gaat naar leren in plaats van concrete oplossingen?

In dit onderzoek proberen we een eerste aanzet te doen voor het ontwikkelen van werkwijzen die synergetische samenwerkingen ondersteunen. Om meer synergie tussen veiligheidsprofessionals en creatieve professionals te ontwikkelen, en daarmee meer impact op het vraagstuk en
de organisatie te realiseren, vereist grenswerk. Hiervoor ontwikkelen we enerzijds een model met zestien bouwstenen voor duurzame samenwerking, en anderzijds creatieve methoden om het gesprek over deze samenwerking aan te gaan.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt met een KIEM GoCI subsidie, een initiatief van de topsector Creatieve Industrie/CLICKNL en Regieorgaan SIA.

Andere deelnemers

Embassy of Safety

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Embassy of Safety