Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Safety

(Archief) Vanavond niet

De Nacht Club Academie X Embassy Lab Jonge Aanwas

Dit project was onderdeel van DDW 2022
De Nacht Club

Vanavond niet is een ontwerponderzoek naar de manieren waarop jongeren zichzelf beschermen en afschermen van anderen. Hoe maak je keuzes over wie je wel en niet binnen laat? Die keuzes raken direct aan het onderwerp jonge aanwas. Maar ook aan de rol en positie die professionals kunnen spelen.

De Nacht Club Academie X Embassy Lab Jonge Aanwas

Het kan heel frustrerend zijn als je door uitsmijters van een nachtclub niet binnengelaten wordt. Maar is het misschien ook ergens goed voor? Jongeren laten lang niet iedereen toe in hun belevingswereld. Daar hebben ze vaak goeie redenen voor. In het Embassy Lab Jonge Aanwas werken we aan een nieuw perspectief op overlast door en criminalisering van jongeren in de wijk Doornakkers in Eindhoven. In de Embassy of Safety geven we een tussentijdse update van ons onderzoeksproces. En we betrekken graag jou als bezoeker van de DDW bij ons onderzoek. Wanneer werd jij geweigerd?

Jongeren als bouncers bij de toegang van hun eigen belevingswereld

In de wijk Doornakkers in Eindhoven beseffen ambtenaren dat ze beter willen aansluiten bij de belevingswereld van jonge mensen. In de Nacht Club Academie leren we door te doen. In september leidde dat tot een moment van ongemak: het was avond, op een plein midden in de wijk stonden ambtenaren van de gemeente tussen de jongeren met om hen heen het geluid van brommers, gelach en geschreeuw. De jongeren waren met elkaar bezig en de ambtenaren voelden hoe het is om niet toegelaten te worden. Er werd weinig ‘opgehaald’. Was de avond mislukt? In de Nacht Club Academie is zo’n avond juist heel vruchtbaar. We leerden dat het proces van toelaten zelf het onderzoeken waard is. Welke patronen spelen daarbij, en welk onverwacht expertschap kunnen we benutten? Hoe en waarom beschermen jongeren hun eigen wereld tegen bemoeienissen van buiten? Wie krijgt wel toegang en waarom? Het ontwerpteam gebruikt deze nieuwe kijk om het vraagstuk van jonge aanwas verder te onderzoeken.

De Nacht Club Academie

In de Nacht Club Academie werken teams van ambtenaren en ontwerpers uit verschillende wijken in Nederland aan nieuw perspectief op veiligere en fijnere wijken. We creëren nieuwe ruimte – vaak in de avond en nacht – waarin we bestaande manieren van doen die problemen in stand houden, doorbreken.

Sleep Twice
Naast de vaste expositie in Embassy of Safety vinden experimenten en presentaties plaats in een Makerspace. Ook De Nacht Club verzorgt een bijzonder experiment onder de naam Sleep Twice. In dit experiment onderzoeken we verschillende thema’s uit de Nacht Club Academie zoals toegang, ontmoeting en vertrouwen. Benieuwd naar wat er gebeurt als je problemen tegen het donker houdt? Tijdens de experimentele DDW2022 sessies ervaar je een stukje nacht in de dag, tussen twee keer slapen in. Je kunt je voor dit experiment aanmelden. Het duurt 1,5 uur en vindt plaats op maandag 24 oktober en zaterdag 29 oktober. Mogelijkmaker van Sleep Twice is Vonk Rotterdam. Reserveer je ticket: https://forms.gle/QN6JdwefQYEPYYrZ9

Play video

Andere deelnemers

Embassy of Safety

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Embassy of Safety