Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Living_in_the_Dome

Ontdek de wereld van dome gebouwen, waar duurzaamheid, schoonheid en sereniteit samenkomen.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Barbara Wojtkowska

Domes zijn al sinds de oudheid een deel van de menselijke geschiedenis. Ze komen voor in alle culturen en in alle tijden, vaak gebouwd van lokale, natuurlijke materialen. De laatste jaren winnen ze aan populariteit dankzij hun elegante geometrische vormen en hun specifieke kwaliteiten.

Het Dome project

Een combinatie van organische vorm van de domes, gebouwd met natuurlijke constructie- en isolatiematerialen, hebben de laatste jaren in Polen aan populariteit gewonnen. Architectenbureau Ekocentrycy realiseert de bouw van domes in Polen sinds 2018. Wij combineren lichte houtcontructies met isolatie van hennepbeton en zijn bezig met de realisatie van verscheidene gezinswoningen, vakantiehuisjes en hotels in ronde vormen .
Een verblijf in een Dome biedt een opmerkelijke ervaring van innerlijke rust. Ook kunnen gebruikers lichte rillingen ervaren. Dit project heeft als doel de effecten van deze structuren op het welzijn en de gezondheid van mensen te onderzoeken. De structurele efficiëntie en stabiliteit maakt Domes geschikt voor diverse soorten klimaat en extreme weersomstandigheden.
Hun form stimuleert efficiënt gebruik van materialen. Zij hebben ook minder energie voor verwarming nodig. Een speciaal geval van fractale vormen is de Zome-vorm, die een sterke impact heeft op mensen.Het constructie-idee is gebaseerd op herhaalbare spiraalmodules. We presenteren een Zome-structuur bedekt met een biobased bouwpanelen gemaakt van landbouwafval: stro, hennep wezel en organische lijm.

Over Domes en fractale formen

Over het hele universum regeert de Gulden Snede verhouding over natuurlijke objecten, van onze cellen tot spiraalvormige sterrenstelsels. Onze voorouders begrepen deze kennis al eeuwen geleden en pasten het toe in de architectuur bij de bouw van huizen, kathedra en hele steden. Architectonische plannen van Praag, Krakau en Den Bosch belichamen de ingewikkelde geometrische patronen die deze oude wijsheid weerspiegelen.
Het was pas in de jaren zeventig van de 20e eeuw dat de moderne wetenschap haar betekenis begon te begrijpen, toen de Pools-Franse wiskundige Mandelbrot de principes van fractale geometrie beschreef. Deze ontdekking luidt een revolutie in binnen verschillende wetenschappelijke en technologische velden. Verrassend genoeg verloopt de herintroductie van de principes van fractale geometrie in de moderne architectuur traag.

Desalniettemin heeft de bouwsector tal van mogelijkheden om fractale geometrie te gebruiken om de kwaliteit van leefruimtes te verbeteren, wat mogelijk een praktisch instrument kan worden voor duurzame ontwikkeling. Koepelgebouwen, met name Zome-structuren, met hun spiraalvormige constructie, bieden een live ervaring van het fractale effect.

Play video
Play video
Onze presentatie op DDW_zome en dome modellen — © Dana Kononova, Barbara Wojtkowska