Secrid geeft het podium aan talentvolle ontwerpers en ondersteunt hen in het ontwikkelen van producten die bijdragen aan een duurzame toekomst. Zo bouwen we aan een beweging, die de focus van de industrie helpt verschuiven van méér produceren naar béter.
De Industriële Evolutie
Secrid gelooft in de kracht van ontwerp. Kijk eens om je heen. Alles is ontworpen. Van de kleding die je draagt, tot de telefoon in je zak en het gebouw waarin je bent. Al deze producten geven vorm aan de maatschappij en hebben impact op onze ecosystemen.
Sinds de Industriële Revolutie en de verhuizing van fabrieken naar lagelonenlanden, is massaproductie van producten met een lage prijs en een korte levensduur de norm geworden. Dit bracht welvaart, maar ook maatschappelijke ongelijkheid, uitgeputte grondstoffen, milieuvervuiling, afnemende biodiversiteit en een klimaatcrisis.
De industrie kan niet worden gestopt, maar wel veranderd. In die transitie zien wij een leidende rol voor ontwerpers. De algemene richtlijn is eenvoudig: ieder nieuw product moet beter zijn dan de voorgaande generaties. Wij noemen dit: Industriële Evolutie.
Design as a force for good
Tijdens Dutch Design Week zetten we 7 talentvolle ontwerpers in de schijnwerpers. Creatieven die met een innovatieve aanpak een impuls geven aan de evolutie van hun industrie. Naast dit podium bieden we elke ontwerper coaching en een geldbedrag van €7.777: een verwijzing naar onze 7 design-principes voor holistisch productontwerp.
In samenwerking met Dutch Design Foundation en Impact Hub, zijn voor de editie van 2023 de volgende ontwerpers geselecteerd:
Solarix | Marloes van Heteren en Reiner Bosch
Esthetische zonnepanelen als gevelbekleding
Fungi Force | Frans van Rooijen en Michael Sailer
Circulaire beits op basis van natuurlijke grondstoffen
Claybens | Emy Bensdorp
Van PFAS verontreinigde kleigrond tot schone bakstenen
Sumo | Luisa Kahlfeldt
Herbruikbare en effectieve vervanger voor wegwerpluiers
Vorkoster | Kimia Amir-Moazami
Deksel die de houdbaarheid van eten toont om verspilling tegen te gaan
ClimaFibre | Jess Redgrave
Hoogwaardig alternatief voor katoen op basis van zonnebloemafval
Super Local | Luc van Hoeckel
Design in ontwikkelingslanden met lokale materialen en makers
Design dilemma’s
Als consument zien wij alleen het eindproduct. Maar aan elk ontwerp, en elke verbetering, gaat een complex proces van keuzes vooraf. We geven tijdens DDW graag inzicht in de bewuste keuzes én dilemma’s van de ontwerptalenten en onszelf. Zo willen we aanzetten tot gesprek en vooral beweging.
Via dit podium gaan we ook op zoek naar nieuw talent, om de grootste dilemma’s van onze tijd op te lossen. Ontwerpers worden uitgenodigd om zich aan te melden voor de volgende ontwerpwedstrijd van What Design Can Do. Drie winnaars van de afgelopen ‘Make It Circular challenge’ worden door Secrid ondersteund en zijn ook te zien in deze tentoonstelling:
Balena | Yael Joyce Vantu en team
Duurzaam, flexibel en biogebaseerd plastic alternatief dat 100% biologisch afbreekbaar is.
Resortecs | Cédric Vanhoeck, Vanessa Counaert en team
Door warmte oplosbare draden en industriële thermische systemen voor automatische demontage van textiel.
mujō | Juni Sun Neyenhuys and Annekathrin Grüneberg
Biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal uit een hernieuwbare bron: kelp.