Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Een kijkje in de DDW18 Design Routes

27 October 2018

Carnaval Rug voor Nodus door Kiki van Eijk
Navigeer je een weg door de wonderen van de Dutch Design Week (DDW) en volg een van de acht designroutes. Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt om je een 'up to date' voorproefje te geven van wat de designroutes inhouden. Kies een route die bij jou past, vind het startpunt - en enjoy! Welke je ook kiest, je verkent alle hoeken van DDW, van het werk van talentvolle jonge ontwerpers tot de nieuwste technische innovaties.

Makers and Craft

Van Sectie-C tot Plan B, de Makers & Craft Route verbindt en onderzoekt de relatie tussen design en hands-on creatie.

Design wordt gemaakt door hard werken met blote handen, en dat is precies wat je kunt zien op de Makers en Craft route. Bezoek de werkplekken waar ontwerpers hard werken aan hun nieuwste creaties, jonge ontwerpers die nieuwe manieren vinden om materialen te gebruiken en studenten die laten zien waar het bij het maken van nieuw design om draait.

Play video

Annemoon Geurts van Kazerne vertelt over het ambacht van design: "Als ontwerper denk ik dat het maken en knutselen is waar het elke keer weer begint. Alle ontwerpers beginnen met hun handen, en dat kan uitmonden in mooie industriële producten, maar ook in producten die als ambachtelijk werk blijven. Zo zijn we hier bijvoorbeeld bezig met handwerk; het is een sociaal designproject. Ook hebben hier autonoom ontwerp, het ambacht is in alle vormen van design vertegenwoordigd.”


Architecture and Public Space

Van het beste architectuur talent van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) tot de winnaars van Dutch Design Awards bij Veem, de Architecture & Public Space Route overweegt nieuwe ontwerpconcepten voor de toekomst van bouwen, stedelijke transformatie en openbare ruimte.

Onze hele omgeving is ontworpen, van je bank tot je auto en zelfs het gebouw waarin je woont. De route Architecture and Public Space verkent dit aspect van design en kijkt naar hoe we in de toekomst zullen leven. Van een 3D geprinte brug tot de verbeelding van pas afgestudeerde architecten, tijdens Dutch Design Week kun je de toekomst in kijken.

Play video

Jan Belon van de Embassy of Urban Transformation legt uit wat zo belangrijk is aan het onthullen van nieuwe vormen van architectuur: "Hier in de Embassy of Urban Transformation tonen we architectuur vanuit het oogpunt van ontwerpers en experimenteren. Al het werk dat we hier tentoonstellen is gericht op experimenteren in de openbare ruimte, meer participatie en een nieuwe vorm van samenwerking tussen overheden en ontwerpers. Ik denk dat dat de sleutel is tot de toekomst van de architectuur.”


Bio Design Route

Van de nieuwe BioArt Laboratories tot de Ambassade van Water aan de Hallenweg, de Bio Design Route brengt je op de hoogte van dit zich snel ontwikkelende veld.

Als design en technologie samenkomen, kunnen er mooie dingen ontstaan, maar als ze gecombineerd worden met de natuur, gebeuren er geweldige dingen. Nieuwe manieren om voedsel te verbouwen, nieuwe duurzame en natuurlijke materialen, antwoorden op de problemen van nu zijn te vinden langs de Bio Design Route.

Play video

Jalila Essaïdi van BioArt Laboratories is een van de ontwerpers die deze antwoorden ontdekt: “Bij BioArt Laboratories werken we op de cross-over tussen biotechnologie en de creatieve industrie en kijken we naar de natuur en de prachtige materialen die de natuur ons biedt. We hebben hier veertien ontwerpers, jonge talenten die werken met toekomstige materialen en ons een preview geven van een duurzame wereld.”


Digital Route

Van het NATLAB tot het nieuwe Campina terrein, onze digitale route onderzoekt de grenzen van de digitale en fysieke wereld door middel van design.
 
Van kunst gemaakt met computers tot een realiteit die ervaringen biedt die onze wildste dromen ver overstijgen, de invloed van digitale technologie is duidelijk aanwezig op Dutch Design Week. Langs de Digitale Route zie je de toekomst van nieuws, robots die ons een voorproefje geven van de toekomst en de mogelijkheden die technologie te bieden heeft.

Play video

Tim van der Grinten, mede-oprichter van het virtual reality center Enversed legt de betekenis van digitaal design uit: “Digital Design betekend voor ons als Enversed het onderzoeken van manieren om waardevolle virtuele of digitale ervaringen te creëren en waarde te creëren voor onze klanten. Wat je hier in de tentoonstelling ziet, gaat meestal over gaming, dus in die zin is onze ontwerpuitdaging om ervaringen te creëren die levendig en leuk om te doen zijn en sociale interactie te creëren. Terwijl je in serieuzere bedrijfsapplicaties ziet dat visualisatie, realisme en bijvoorbeeld real-time rendering belangrijker zijn, om mensen te laten zien hoe ze machines moeten gebruiken.”


Social Design Route

Van de binnenstad van Eindhoven tot Piet Hein Eek onderzoekt onze Social Design Route hoe ontwerpers ons sociale stelsel kunnen versterken, het bewustzijn voor maatschappelijke vraagstukken kunnen vergroten, en kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving en cultuur.
 
Niet alleen denken veel ontwerpers na over circulariteit, duurzaamheid en het milieu, ook over het sociale aspect van design stellen ze vragen. Hoe kun je mensen helpen met design en hoe betrek je mensen bij het ontwerpproces? Ontdek het op de Social Design Route!

Play video

Ron Krielen, van ontwerpbureau Bron van Doen, doet precies dat, betrekt mensen bij design: “T-Slagerij is een project waarbij we touw maken van oude T-shirts. Voor een groot deel gaat dit over duurzaamheid, maar de manier waarop we het koppelen aan sociaal design is dat we het proces beschikbaar en educatief maken voor een grote groep kwetsbare mensen.”


New Materials Route

Van het Campina terrein tot Strijp T+R, de Nieuwe Materialen Route laat niet alleen zien hoe ontwerpers nieuwe producten maken, maar ook de materialen waarvan ze gemaakt zijn.
 
Kunstleer gemaakt van koffiedik, een stoel gemaakt van overgebleven denim of een sneaker van kauwgom. Er zijn veel nieuwe toepassingen voor afvalproducten te zien op Dutch Design Week. De New Materials route verkent dit thema en toont oplossingen voor de problemen waar we vandaag de dag mee te maken hebben.

Play video

Sylvie van Oost van de New Material Award benadrukt het belang van dit thema: "Voor mij is de New Material Award echt belangrijk omdat het gaat over het opraken van niet-hernieuwbare grondstoffen waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Ontwerpers die deelnemen aan deze tentoonstelling denken echt na over oplossingen om dat probleem aan te pakken.”


Een kijkje in de Future Living Route

Van het Innovation Powerhouse tot Robot Love op het Campina terrein, de Future Living Route legt vast hoe technologie onze wereld helpt vorm te geven aan een betere, gezondere en misschien zelfs meer sociale plek - maar ook hoe we door technologie worden gevormd.

Alle ontwerpers kijken anders naar de toekomst, ze zien de toekomst in dystopische robots en futuristische auto's. Op het snijvlak van design en technologie wordt de toekomst gemaakt. Langs de Future Living route zie je de nieuwste technologieën van de drie Nederlandse technische universiteiten en artist impressions van de toekomst. Dus wil je een sneak preview van de toekomst? Verken dan de Future of Living op Dutch Design Week.

Play video

Annelies Termeer van de VPRO Medialab vertelt over wat Future Living zou kunnen zijn: “Hier bij Home Smart Home, een project van VPRO Medialab, verkennen we de toekomst van samenwonen met slimme apparaten. In de toekomst hebben we allemaal een smart speaker, een smart fridge en een smart TV. Wat is de impact hiervan op ons leven? In het Van Abbehuis presenteren we vier scenario's die laten zien hoe dit in de toekomst zou kunnen werken. We willen echt dat mensen gaan nadenken over hoe we dit in ons leven willen hebben, welke rol we willen dat die slimme apparaten spelen en hoe ver dit mag gaan.”


Een kijkje in de Art and Collectables Route

Van Plan-B tot Sectie-C, de Art & Collectables Route onderzoekt hoe de grenzen tussen design en kunst vervagen.

Als je aan design denkt, denk je vaak aan mooie voorwerpen met een duidelijke functie. De Art and Collectables Route verkent design met een sterke artistieke insteek dat zich bevindt op het grensgebied tussen kunst en design. Van unieke verlichting tot een kunstbeleving, kunst en verzamelobjecten zijn een essentieel onderdeel van Dutch Design Week. Bezoek jonge ontwerpers en ervaren kunstenaars langs de Art & Collectables route.

Play video

Oskar Peet, van de designstudio Os ∆ Oos, vertelt over het belang van deze route: “Collectables zijn belangrijk voor ons, want toen we afstudeerden aan de Design Academy moesten we hiervan ons werk maken. We moesten de wereld laten zien wat we kunnen doen, in de hoop dat we ons werk later in productie kunnen nemen. Ik vind het dus passend dat we deel uitmaken van de Art and Collectables Route, samen met de andere studenten, de jonge generatie, die we hebben gekozen om ons te vergezellen.”

De routes zijn een goede manier om DDW te ervaren, maar ze zijn zeker niet uitputtend. Alle routes zijn eenvoudig te navigeren: loop met Google Maps via de betreffende routepagina (Future Living routeArt & Collectables Route, New Materials Route, Digital Route), spring in een design ride of stap op een bus als je voeten gaan klagen.