Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

#heyddw: wie is Paul Ketz?

19 March 2019

Marshmallow Stools door Studio Paul Ketz
Iedere maand zetten we een van de meest interessante, spannende, intrigerende, grappige of bijzondere Instagram-posts met de hashtag #heyddw in het zonnetje in een exclusief interview in ons online DDW-magazine. Deze maand heeft Paul Ketz de eer!

Hey Paul!
 
Je deelde op Instagram een toffe foto van je "smooth and creamy" Marshmallow Stools, waardoor we nieuwsgierig werden naar jou als ontwerper en naar de nieuwe projecten waar je momenteel aan werkt!
 
Kun je kort vertellen wie je bent, waar je vandaan komt en waarom/hoe je ontwerper bent geworden?

Ik ben Paul Ketz, productontwerper uit Duitsland, gevestigd in Keulen en Istanbul. Ik ben opgegroeid op het platteland en toen ik klein was wilde ik uitvinder worden, maar ik kwam erachter dat dat beroep helemaal niet leek te bestaan. Aan het einde van mijn tienerjaren ben ik naar Keulen verhuisd en daar ontdekte ik product design. Ik besloot dat te gaan studeren. Na mijn afstuderen in 2014 ben ik naar Istanbul in Turkije verhuisd, waar ik mijn bedrijf als zelfstandig ontwerper ben begonnen. Ik heb daar ook mijn vriendin ontmoet, die ook mijn zakelijke partner is. Samen hebben we vorig jaar in Keulen een atelier opgericht.

Studio Paul Ketz
© Paul Ketz

Wat typeert jou als ontwerper?

Ik maak objecten met emotionele waarde die niet alleen functioneel zijn, maar ook een speelse kant hebben. Hoewel, mijn werk is speels, maar ik maak geen speelgoed. Ik richt me op het kind in mezelf: serieus plezier voor het leven van alledag.

Waar laat je je door inspireren?

Je kunt enorm veel leren van zowel beginners als van experts. Inspiratie kun je overal en bij iedereen vinden. Je vindt het in een schijnbaar stomme fout die je maakt of in de stilte. Creativiteit maakt je vaak niet sociaal, dus ik zoek niet alleen naar prikkels, maar creëer ook ruimte en vrije tijd voor mezelf.

Waar werk je op dit moment aan?

Ik ben de Marshmallow-collectie van zacht schuim aan het uitbreiden met nieuwe ontwerpen. Die worden tijdens de New York Design Week getoond. Daarnaast ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor mijn tentoonstelling in Milaan in april.

Op welk design, project of welke prestatie ben je het meest trots?

Het gevoel van trots zie ik als iets tijdelijks, het komt en gaat en komt soms even terug. Het ontwikkelen van de zachte Marshmallow kruk, van een experiment tot een echt product, vond ik heel erg cool. De zachte zitting is van schuim gemaakt, dat van onderaf door de constructie van het frame omhoogkomt en zo zijn vorm en uitharding krijgt. Onder de invloed van omstandigheden waar wij geen controle over hebben, zoals het weer, varieert het resultaat elke keer, waardoor ieder krukje uniek is. We hadden eerst geen flexibele coating om het krukje duurzaam te maken. We zijn maanden bezig geweest met het uitproberen van allerlei materialen en technieken totdat we een geschikt materiaal vonden, maar ook dit leek onmogelijk te gebruiken. Toen vroeg de Engelse modeontwerper Paul Smith me een winkel in te richten. Niemand wist dat we daar toen nog helemaal niet klaar voor waren. Gemotiveerd door de afspraak met Paul heb ik toen een enorme machine gebouwd om de krukjes te laten ronddraaien nadat ze waren gecoat met een eigenzinnig materiaal dat al binnen een paar minuten zou uitharden, maar het resultaat was fantastisch: analoge hightech! Het was een ware worsteling, maar ik ben blij met het resultaat en hoe het echt op snoep lijkt. Ik zie vaak kinderen aan de krukjes likken omdat hun ogen ze voor de gek houden.

NEST
© Paul Ketz

Wat is het meest bijzondere dat je ooit hebt ontworpen of gemaakt?

Waarschijnlijk het project Pfandring® (statiegeld-ring) voor de openbare ruimte. Het is het meest polariserende object dat ik ooit heb ontworpen, in ieder geval in Duitsland. Het is een toevoeging voor afvalbakken op straat, waardoor ze een extra recycling-functie krijgen. In Duitsland moet je op bijna alle flessen en blikjes statiegeld betalen, tot soms wel 25 eurocent. In de grotere steden drinken veel mensen op straat, zeker in het weekend, maar ze zijn te lui om de lege flessen of blikjes naar de winkel te brengen om hun statiegeld te krijgen. Met mijn Pfandringhoeven ze hun lege flessen niet bij het afval te gooien, maar kunnen ze ze in de ring zetten. Andere mensen verzamelen deze flessen om extra geld te verdienen en houden zo de kring van recycling in stand. Naast de maatschappelijke aspecten draait het eenvoudigweg om het scheiden van afval en recyclebaar materiaal. Meer dan 50 Duitse steden gebruiken mijn product.

Play video

Is er iets specifieks dat je heel graag zou willen bereiken?

Ik wil door blijven gaan.

Oke, en als je dan iemand in de wereld zou kunnen kiezen om mee samen te werken (een ontwerper, politicus, kunstenaar, wetenschapper of iemand anders), wie zou dat dan zijn en waarom?

Ik heb geen wensenlijstje van mensen met wie ik zou willen samenwerken, maar ik denk dat mijn glanzende zwarte Marshmallow krukjes fantastisch zouden zijn in een etalage van Gucci. En ik heb altijd al een ijstaart willen ontwerpen met Häagen Dazs. Er zijn veel beroemde makers en mensen in de wereld, maar ik word het meest aangetrokken door het onverwachte. Ik sta daarom altijd juist open voor onverwachte ontmoetingen of voor onverwachte samenwerkingen.

Heb je nog nieuws dat je zou willen delen met de DDW-community?

Fijn dat ik hier mijn verhaal mocht doen. Dutch Design Week en alles eromheen geeft mij een heel positief gevoel. Na mijn eerste deelname in 2016 is de deur naar de internationale designwereld voor me opengegaan. Ik wens iedereen positieve energie!

Marshmallow Stools
© Paul Ketz

Hey ontwerper! Wil jij ook gefeatured worden op onze website? Gebruik #heyddw bij je Instagram posts en wie weet ben jij de volgende!