Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Hoe wonen we in 2040?

06 March 2020

Sebastiaan Sanders, directeur van Leolux tijdens DDW19 bij DDW talks: Future Living © Paul Marques Da Cruz
Afgelopen Dutch Design Week (DDW) organiseerden we samen met onze partners DDW talks, een nieuw gecureerd talks programma. Samen met sleutelfiguren uit de ontwerpwereld en daarbuiten verkenden we een diversiteit aan designdisciplines, bespraken we de actualiteit, reflecteerden we op het verleden en wierpen we onze blik op de toekomst. Op dinsdag 22 oktober bundelden we onze krachten met Frame en Leolux voor het programma DDW Talks: Future Living.

DDW talks: Future Living verkende de toekomst van het wonen vanuit verschillende invalshoeken. De dag werd gemodereerd door Frame directeur Robert Thiemann. Ook hij kijkt terug op een mooie eerste editie: “Frame werkte samen met het DDW-team aan een programma dat een spannende mix van visies op de toekomst van het leven heeft opgeleverd. Van Winy Maas' inzichten in hoe de architectuurproductie steeds meer het resultaat wordt van co-creatie tot Anna Dekker's kijk op co-living en Paula Strunden's mixed-reality ruimtes.”

‘Our talks programme at DDW discussed some of the most pressing issues of our time.’ - Robert Thiemann

MVRDV’s Winy Maas trapte het talks programma af en deelde een aantal inzichten. Bijvoorbeeld hoe de architectuurproductie steeds meer het resultaat wordt van co-creatie. Daaropvolgend deelde Sebastiaan Sanders, directeur van Leolux, de resultaten van het project met What if Lab rondom het vormgeven van de leefomgeving naar onze behoeften in 2030. Anna Dekker van Studio LONK gaf vervolgens haar kijk op het concept van co-living. Paula Strunden van Soft Bodies presenteerde mixed-reality ruimtes om de fysieke en virtuele wereld dichter bij elkaar te brengen. Julian Ellerby sprak namens Franklin Till over de positieve impact van ruimtes waarin gebruikers zelf controle hebben. En ontwerper Johannes Torpe benadrukte tenslotte de urgentie van het gebruik van Storytelling bij interieurontwerp.

MVRDV - Winy Maas

Winy Maas, mede-oprichter en hoofdarchitect van MVRDV, vertelde over het veranderende werkveld en over hoe de architectuurproductie steeds meer het resultaat wordt van co-creatie. Dit illustreerde hij met een recent project waarbij de focus lag op de creatie van toolkits die het voor gebruikers mogelijk maken om hun directe en gedeelde leefruimtes systematisch op maat te maken - en aan te passen.

Play video

Leolux - Sebastiaan Sanders | Soft Bodies - Paula Strunden | Studio Lonk - Anna Dekker

Sebastiaan Sanders, directeur van het familiebedrijf Leolux, deelde zijn visie op wonen in 2040. Daarnaast sprak hij als opdrachtgever over de resultaten van het What if Lab waarin ze ontwerpers uitdaagden na te denken over de manier waarop de industrie nu al kan inspelen op de behoeften van onze persoonlijke leefomgeving in 2030. Ontwerpers Paula Strunden (Soft Bodies) en Anna Dekker (Studio LONK) lichtten hun What if Lab projecten toe. 

Mede-oprichter en ontwerper Paula Strunden sprak over Soft Bodies, een project van de gelijknamige, interdisciplinaire ontwerpstudio uit Amsterdam en Londen. Het project bevindt zich op het snijvlak van virtual reality en ambacht, en was daarnaast een van de drie finalisten van het What if Lab met Leolux.

Anna Dekker, socioloog en mede-oprichter van Studio LONK, presenteerde de toekomst van wonen vanuit het perspectief van het Filter Family project. Het winnende project van What if Lab met Leolux bestaat uit een 12 meter lange Leolux Ponton bank met 14 ingebouwde schuifpanelen waardoor de gebruiker zijn eigen persoonlijke ruimte kan definiëren. Met het verplaatsen van de panelen hoor je een steeds wisselend geluid.

Play video

Franklin Till - Julian Ellerby


Wat is het doel van een werkplek als je überhaupt overal kunt werken? Julian Ellerby, strategisch directeur van onderzoeksbureau Franklin Till, sprak over de positieve impact voor de gebruiker er meer autonomie wordt ervaren in de ruimte waarin de gebruiker zich begeeft.

Play video

Johannes Torpe Studios - Johannes Torpe


Het toevoegen van persoonlijke identiteit en collectieve context in ruimtes en objecten staat centraal in het werk van Johannes Torpe, creatief directeur van de gelijknamige ontwerpstudio uit Kopenhagen. In zijn talk benadrukte hij het belang van het gebruik van Storytelling voor architecten en ontwerpers.

*Vanwege een auteursrechtkwestie rondom het gebruik van het nummer van Bob Dylan in de presentatie, zijn de laatste 30 seconden van Johannes' talk gedempt door YouTube. Mocht je de conclusie willen ontvangen, neem dan contact met ons op via e-mail

Play video