Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Stories of a Product

18 October 2020

©Meiying Lu
In onze Westerse wereld zijn we steeds verder af komen te staan van de producten en objecten die ons omringen. Stories of a Product is een van de subthema’s van het DDW20 thema The New Intimacy en gaat over de relatie tussen mens en product.

Door massaproductie, het verdwijnen van lokale productieprocessen en toenemende welvaart zijn producten vluchtige dingen geworden. Nog maar zelden koesteren we ze, en gaan ze een leven lang mee. Het is ‘normaal’ geworden om onze spullen snel te vervangen: repareren is vaak duurder dan nieuw kopen, en sterker nog, de meeste producten zijn zo ontworpen dat ze niet meer gerepareerd kunnen worden.

Dit systeem maakt dat we maar blijven produceren en consumeren met alle milieu gevolgen vandien, en ondertussen de werkelijke waarde van objecten uit het oog verliezen. Want die schuilt niet alleen in de prijs en in het plaatje, maar in het verhaal erachter. Producten en gebruiksvoorwerpen zijn bij uitstek items die ons iets vertellen over wie we zijn, onze cultuur en geschiedenis. Ontwerpers spelen hierin een belangrijke rol. Niet alleen zijn zij degene die betekisvolle producten voor de toekomst kunnen maken, ook zijn ze als geen ander in staat om ons op een nieuwe manier naar producten te laten kijken of om nieuwe systemen te ontwerpen waarin we duurzamer met producten omgaan. In dit artikel tonen we je een aantal voorbeelden van ontwerpers die vanuit dit gedachtegoed werken, en nieuwe manieren van verbondenheid creeeren tussen mens en object.

Diamon Makers Lab
© Aniela Fidler

Diamond Makers Lab door Aniela Fidler

Ontwerper Aniela Fidler Wieruszewska houdt zich bezig met vormgeving als expressie van emotie. Met het Diamond Makers Lab, haar afstudeerproject van de University of the Arts in Londen, bevraagt ze waarom we de diamant als cliché symbool voor liefde blijven gebruiken. Zij stelt een lab voor waarin we ‘diamanten’ maken van objecten die ons dierbaar zijn, en zo een veel persoonlijker symbool van liefde kunnen delen met onze geliefdes. Wat als we de taarten van onze moeder tot een diamant kunnen maken? Of die ene teddybeer die jou door moeilijke periodes heeft gesleept? Fidler Wieruszewska opent onze ogen voor enerzijds cliché symbolen en in hoeverre die nog passen bij de huidige tijdsgeest, en anderzijds voor de werkelijke waarde achter schijnbaar gewone objecten uit ons leven.

Zeeuws Museum door Remi Veldhoven & Hul le Kes

In de 18de eeuwse textielcollectie van het Zeeuws Museum in Middelburg vormen de internationaal geweven stoffen een kleurrijke bijzonderheid. Nog niet eerder zijn zij op zo’n grote schaal in samenwerking met vormgevers onderzocht op herkomst, weefbindingen, kleurgebruik, productie en distributie. Textielontwerper en -onderzoeker Remi Veldhoven en modeontwerper Sjaak Hullekes bieden inzicht in en bewustwording van hedendaagse duurzame ontwerp- en productiemethodes, in vergelijking met die van eeuwen daarvoor. In samenwerking met textielbedrijven als Wolkat (Tilburg) en EE Exclusives (Heeze) presenteert het Zeeuws Museum een blik in de totstandkoming van een nieuw jasje van damast, en het ontwerpen van een product dat een leven lang gekoesterd kan worden.

Cross-Cultural Chairs
© onomatopee

Cross-Cultural Chairs door Matteo Guarnaccia

Met de collectie stoelen die Matteo Guarnaccia bij Onomatopee presenteert, wordt geen gooi gedaan naar een nieuwe meubellijn. Deze acht stoelen symboliseren de uitkomsten van een onderzoek naar de sociale en culturele verschillen op het onderwerp ‘zitten’ wereldwijd.  In acht verschillende landen, waaronder Rusland, Nigeria en Japan, gaf Guarnaccia de opdracht aan een lokale ontwerper en ambachtsman om een stoel te ontwerpen die de tradities, materialen, maakprocessen en culturele eigenschappen van die regio symboliseert. Hiermee laat hij zien dat stoelen niet alleen functionele objecten zijn om op te zitten, maar ook dragers zijn van grotere maatschappelijke verhalen.

Book No.0 door Meiying Lu

Van sommige producten is de emotionele waarde heel duidelijk, maar hebben ze hun functie verloren. Met het project Book Nr.0 laat Meiying Lu zien dat kleding niet alleen een functie heeft, maar ook het persoonlijke verhaal van een dierbare kan vertellen. Wanneer mensen komen te overlijden na een slepend traject van ziekte, blijven de nabestaanden vaak met een gevoel van leegte achter. In dit project gebruikt Lu kledingstukken waaraan dierbare herinneringen en persoonlijke verhalen kleven, om er een dagboek ter herinnering aan de overledene mee te maken. Zo krijgen persoonlijke stukken een functie in het rouwproces van de nabestaanden en het herdenken van de overledenen.

Controversial Objects Lecture bij MU

In MU, een van de weinige plekken in Eindhoven die nog fysiek te bezoeken is dit najaar, staat dit jaar het thema The Self Design Academy centraal, waarbij ze met verschillende presentaties en lezingen onderzoeken hoe we onszelf kunnen definiëren, begrijpen én ontwerpen. Op woensdag 21 oktober organiseren ze in samenwerking met Karaoke Discourse een avond over misverstanden met als thema: omstreden voorwerpen. Bijna alle objecten waar we ons mee omringen bevatten naast hun functionele waarde ook een symbolische laag. Over sommige, zoals luxe auto’s, zijn we het allemaal wel eens wat ze uitstralen. Bij andere lopen de meningen soms zo uiteen dat je je kunt afvragen of er door de ander nog wel over hetzelfde object wordt gesproken. Koop je een scooter om je voort te bewegen of om indruk te maken op je vrienden? Tijdens deze avond word je uitgedaagd de subjectieve betekenis van objecten te onderzoeken en bij jezelf na te gaan welke betekenis objecten voor jou hebben.

Ma-tt-er's
© DDW Talk: Connected Living

DDW Talk: Connected Living met Seetal Solanki

Ma-tt-er is in 2015 opgericht door de Britse ontwerper Seetal Solanki met als doel om de wereld waarin we leven opnieuw te definiëren, door beter te begrijpen waar dingen van zijn gemaakt. Volgens Solanki is het voor een duurzame toekomst cruciaal om ons te verbinden met de objecten om ons heen, en ligt de sleutel bij het beter leren kennen van materialen. Tijdens de DDW Talk: Connected Living op donderdag 22 oktober staat Solanki samen met Lyall Sprong en Yegwa Ukpo paraat voor iedereen met vragen over materialen. Denk: een therapiesessie voor materiaalproblemen, maar mét een knipoog. Log in, leg je problemen voor aan het panel en zet de eerste stappen naar nieuwe verbinding met de objecten om je heen.

Stories of a Product talk x Dezeen

Op dinsdag 20 oktober organiseert Dezeen om 16:00u een gesprek tussen ontwerpers Seetal Solanki, Aniela Fidler en Christien Meindertsma over het ontwerpen van betekenisvolle producten en duurzaam gebruik. 

The New Intimacy: Stories of a Product
Covid-19 heeft ons hele sociale weefsel omhuld en alle draden en rafelige randen blootgelegd. Eén van de belangrijkste menselijke waardes, intimiteit, staat op het spel, nu fysiek contact veelal niet meer mogelijk is. Hoe denken ontwerpers hierover na? Hoe kunnen zij de waarde van intimiteit op een creatieve en innovatieve manier toch vertalen in hun design? Stories of a Product is een van de subthema’s van het DDW20 thema The New Intimacy en gaat over de relatie tussen mens en product. Lees de volledige tekst over The New Intimacy.

Geschreven door: Lisa Hardon, programmamanager DDW