Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

DDW20 Ambassadeur: Sean Carney

22 October 2020

©Gijs Kast
Sean Carney, verantwoordelijk voor Experience Design en Healthcare Transformation Services bij Philips, Lidewij Edelkoort, 's werelds meest toonaangevende trendvoorspeller en internationaal opererende ontwerper Sabine Marcelis.

De drie ambassadeurs van deze DDW representeren precies de breedte van het tegenwoordige ontwerpparadigma. Vanuit verschillende disciplines en achtergronden benutten ze hun rol om te inspireren, ons anders naar dingen te laten kijken en te benadrukken dat de creativiteit van designers misschien wel meer dan ooit van grote waarde is om oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken. Sean Carney spreekt bijna als een activist over een call to arms voor ontwerpers.
 
Als er iemand is die gelooft in de kracht van design, dan is het wel Sean Carney. Hij zei al precies een jaar geleden toen hij als verse ambassadeur van DDW aantrad: “Wanneer we de beste en slimste ontwerpers uit onze creatieve gemeenschap samenbrengen in multidisciplinaire teams, hebben we een superpower om samen te werken aan oplossingen voor de problemen waar we voor staan: klimaatveranderingen waardoor we stormen hebben in Frankrijk en bosbranden in Amerika en het herdefiniëren en hervormen van de gezondheidszorg. Ik kijk er naar uit om de kracht van design te laten zien die de zorg in de toekomst toegankelijker en duurzamer kan helpen maken”.
 
Tijdens zijn keynote voor DDW20 op 17 oktober gaf hij zijn woorden nogmaals kracht bij met een call to action, een call to arms: “Nu de wereld voor enkele van de grootste en meest complexe uitdagingen in de gezondheidszorg staat, kunnen én moeten ontwerpers met een doelgerichte aanpak en toepasbare kennis stappen ondernemen om de wereld waarin we allemaal leven vorm te geven. Ze bezitten de potentie om oplossingen te bedenken voor fundamentele wereldwijde problemen. “Het tijdperk van Star designers en ‘Starchitects’ is voorbij. De toekomst is meer gericht op ‘collective power of Design’.
 
Ontwerpers team up and get ready to get your hands dirty” roept hij hen toe. De wereldwijde design community en bedrijven kunnen elkaar inspireren en oplossingen op de markt te brengen die onze maatschappij beter doen functioneren. In een wereld waar de luidruchtigste mensen vaak het meeste krijgen, moeten ontwerpers opkomen voor degenen die geen stem hebben. Zorg moet toegankelijk zijn voor iedereen en niet alleen voor de bevoorrechten op deze wereld.”
 
Maar hoe doe je dat? Sean: “Voedt onze creatieve geesten, zet de schijnwerpers op de ideeën en verhalen van onze toekomstige designtalenten, inspireer elkaar en leer van elkaar”, zegt hij. Dat doet hij onder andere zelf met de Student Service Design Challenge waar ontwerpers over de hele wereld voor inzenden. De uitdaging waar ze dit jaar voor stonden is: ‘Hoe verbeteren we de hart-gerelateerde gezondheidsproblemen in Europa van groepen mensen die onzichtbaar, verwaarloosd of zelfs vergeten worden?’
 
“Ik laat me inspireren door hun verhalen, hun optimisme en de prachtige oplossingen die ze bieden, zoals het internationale team vrouwelijke designers met Woman to heart doet”, zegt Sean.

Ook platforms zoals DDW, Londen Design Week, Milan Design Week, zijn belangrijk voor opkomende designtalenten om gezien en gehoord te worden, meent hij, evenals het Global Design Forum, het leiderschapsprogramma van het London Design Festival dat slimme designgeesten over de hele wereld die onze toekomst kunnen helpen vormgeven een platform biedt waarop ze de meest innovatieve en creatieve denkrichtingen en perspectieven delen. Met de heads of design van bedrijven als IBM en Philips en opleidingen als de University of Rhode Island, de Royal College of Art (RCA) in Londen kijkt Sean tevens naar wat het onderwijs aan skills nodig heeft om designers goed op te leiden.

Redesigning the future of healthcare

En er is Philips Experience Design dat een cruciale rol speelt in de missie van Philips: het leven verbeteren van twee miljard mensen in 2025 door innovatie van producten, diensten en oplossingen die betekenisvol zijn voor de gebruikers. Dit jaar toont Philips in de virtuele tentoonstelling ‘Redesigning the Future of Healthcare’ hoe je de toekomst van de zorg kunt verbeteren met design.
 
Binnen Philips is Sean verantwoordelijk voor het overkoepelende creative & design thought leadership. Hij geeft leiding aan een team van zeshonderd ontwerpers in 12 studio’s verspreid over de hele wereld die nu allemaal vanuit huis werken. Maar dat niet alleen: die functie combineert hij met een ongebruikelijke rol van Business Leader voor de Healthcare Transformation Services (HTS) dat als consulting team samenwerkt met artsen, C-Suite van ziekenhuizen, clinici, consultants en patiënten om patiëntgerichte diensten te leveren die niet alleen efficiëncy opleveren maar ook de ervaring voor patiënten en personeel optimaliseert.
 
Sean en zijn team staan aan de wieg van belangrijke ontwikkelingen en veranderingen binnen de gezondheidszorg. Met hoge zorgkosten, een toenemend tekort aan medisch personeel, een toenemende en verouderende bevolking en vijftig procent van de wereldbevolking die geen toegang heeft tot de basiszorg, staan ze voor enorme uitdagingen waar nog een uitdaging is bijgekomen: de uitbraak van covid-19. Dus meer dan nooit tevoren moeten we ons focussen op innovaties om de levens van mensen te verbeteren. Dit is een uitgelezen kans en verantwoordelijkheid voor designers, meent Sean.
 
Hij ziet dat de pandemie ook iets goeds oplevert, namelijk daadkracht. De focus op de transformatie van de gezondheidszorg krijgt een versnelling door de verdere digitalisering. Ook zijn team transformeert en accelereert razendsnel vanwege de duidelijke focus en de single minded purpose, zoals Sean zegt. Zo herontwierp Philips bestaande beademingsapparaten waarbij ze zorgden voor een vier keer zo hoge productie. En dat in slechts enkele maanden tijd. Een ander voorbeeld: ze werkten dag en nacht aan een app voor de Nederlandse ziekenhuizen waarmee inzichtelijk wordt gemaakt welke ic-bedden beschikbaar zijn voor coronapatiënten en welke ic’s vol zitten, en hoe je het transport van patiënten en medische patiëntdossiers veilig kunt uitvoeren van een vol ziekenhuis naar een ziekenhuis met capaciteit.
 
Tot slot roept hij nogmaals designers op: ‘gebruik het DDW-platform. Ga meer samenwerken en co-creëren, laat je inspireren en maak gezamenlijk impact op de wereld!’