Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Food Heroes tegen voedselverspilling

15 December 2020

Still, video Marielle van Lieshout ©Blickfänger
Zoals ongeveer elk denkbaar evenement waarbij normaal gesproken talks zijn en interactie met publiek is, ging dit jaar Food Waste Fest ook online. Tijdens deze digitale viering met een flinke variatie aan webinars kwamen goede initiatieven die voedselverspilling tegengaan aan bod.

Dutch Design Foundation werkte de afgelopen jaren met diverse partners aan het Europese project Food Heroes. Hierin werkten agro- en voedingsbedrijven samen met de creatieve industrie aan innovatieve oplossingen tegen voedselverspilling. In het project ontwikkelden teams van telers en boeren met designers onder andere nieuwe, lekkere producten uit afvalstromen zoals snijresten van prei of stelen van oesterzwammen. Maar hoe zet je deze producten succesvol op de markt?

Nederland en België

Marjon Krol van ZLTO, initiatiefnemer van Food Heroes, leidde de webinar in vanuit Den Bosch. In Antwerpen praatte Melanie van Raaij van Innovatiesteunpunt de internationale kijkers bij over de Vlaamse aanpak in Food Heroes. Duidelijk is dat succesvolle producten de tijd mee moeten hebben. Een heerlijke leek-kimchi was een aantal jaren geleden te vroeg op de markt. Terug in de studio in Nederland nam Ingrid van der Wacht namens Dutch Design Foundation de presentatie over. Zij belichtte het succesverhaal van Botanic Bites van Doreen Westphal en oesterzwamkweker Mariëlle van Lieshout, met enthousiaste reacties van de deelnemers in de chat van de webinar tot gevolg: “Ik wil dit in België!”

Play video

Oesterzwamvoetjes in je maaltijd

Ingrid interviewde Doreen, die samen met Mariëlle een Food Heroes Award-nominatie ontving voor Botanic Bites. Tijdens Food Heroes Lab hebben Doreen en Mariëlle samen een nieuwe bestemming bedacht voor de veelal weggegooide eetbare trossen van oesterzwammen. Tegenwoordig vind je deze terug in verschillende vegan gerechten. Ingrid: “Er ging heel wat vooraf aan het uiteindelijke product, of niet?” Doreen: “Inderdaad, we hebben flink onderzoek gedaan en allerlei variaties getest. Dat ging van chips tot Pulled Veat in plaats van meat, paddo bites en nu dan Zwarma, Zpeckjes en Easy Vegan maaltijden.”

Blijven ontwikkelen

Mariëlle licht in een video in haar kweekruimtes toe hoe zij het afval van de zwammen met maar liefst 10 procent heeft weten te verminderen. Slechts 5% van de oesterzwamtrossen verdwijnt voortaan bij het afval. Doreen vertelt in haar studio over de carrière-switch naar de wereld van voedsel omdat ze positieve impact wil creëren door te werken aan goed eten en een leefbare planeet. 

Meer impact maken

“Maar hoe creëer je nog meer impact dan je al doet?” wil Ingrid weten. “Onze manier van werken reduceert CO2-uitstoot, de vleesconsumptie vermindert en er is minder afval. Eet mijn producten zodat we samen voor nog meer impact kunnen zorgen,” zegt Doreen lachend, “Bij vegan alternatieven moet je vrijwel altijd op zoek naar een ‘bite’ in een gerecht. Met de oesterzwamvoetjes creëren we die bite op een natuurlijke manier.” Ingrid: “Zou iedereen vegan moeten eten?” Doreen: “De vermindering van vleesconsumptie is in ieder geval goed voor het milieu.”

Play video

De gerechten proeven

Botanic Bites is geregeld in de prijzen gevallen. Ingrid: “Helpt dat nou, prijzen winnen?” Doreen: “Zeker! Het brengt waar we mee bezig zijn onder de aandacht en dat maakt het net wat makkelijker om ons product in winkels te krijgen. Dankzij Covid-19 is het nu lastiger om mensen te laten proeven van ons product, dus als we positieve feedback krijgen in de pers, dan helpt dat. Normaal gesproken zouden we met onze foodtruck bijvoorbeeld tijdens Dutch Design Week aanwezig zijn, waar duizenden mensen dan kennis konden maken met onze gerechten. Dat was dit jaar helaas niet mogelijk.”

In de supermarkt

Botanic Bites heeft onder de naam Easy Vegan meal smakelijke maaltijden ontwikkeld die je eenvoudig thuis kan afmaken. Doreen: “Aan de Thai Yellow Curry voeg je bijvoorbeeld kokosmelk melk toe en je hebt een heerlijke voedzame maaltijd voor twee personen.” De maaltijden zijn via botanicbites.com te bestellen. “Wanneer zien we ze in de winkel?”, vraagt Ingrid. Doreen: “Daar wordt hard aan gewerkt. Volgend jaar verwachten we in een aantal supermarkten te liggen, ook buiten Nederland. We hebben er goede hoop op dat er in 2021 weer veel meer mogelijk is, zodat we iedereen kunnen laten kennis maken met makkelijk vegan koken.”

Het Food Heroes project is een Europese samenwerking mede mogelijk gemaakt door Interreg NWE.