Hi Lilian! Kun je iets meer over jezelf vertellen? Wie ben je, waar kom je vandaan en waarom ben je gaan ontwerpen?
Hi, ik ben Lilian van Daal. Geboren in het kleine Brabantse dorpje, Sambeek, maar wonend en werkend in Arnhem. Ik was van kleins af aan bezig met creëren zoals tekenen, daar lag altijd mijn passie. Tekenwedstrijden waren mijn favoriete bezigheid. Vanaf de middelbare school begon biologie mij steeds meer te fascineren. Nooit gedacht dat ik ooit deze twee disciplines zou gaan samenbrengen!
In 2010 studeerde ik af aan Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN in Arnhem. Hier heb ik veel technische kennis op gedaan, maar ik had nog veel te leren over het ontwerpvak. Daarom ben ik de Post Graduate Course Industrial Design gaan volgen aan de KABK, waar ik heb geleerd waar ik voor sta als ontwerper. Tijdens mijn studies en werkzaamheden bij StudioMOM leerde ik over biomimicry; de wetenschap en de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken. Dat is waar ik in geloof; ontwerp, natuur en technologie samenbrengen om de efficiëntie van de natuur toe te passen in onze producten.
Op Instagram deelde je via #heyddw jouw nieuwe werk, Microscopic Imitations, met ons. Wat kun je hierover vertellen?
Het project ‘Microscopic Imitations – Infinitive Reflections’ heeft als doel om de potentie van microscopische structuren van organismen en natuurlijke licht fenomenen te onderzoeken en om te zetten naar efficiënte, functionele lichtobjecten. Hiermee wil ik meer verwondering en waardering cultiveren voor de natuur onder het grote publiek, maar ook impact en bewustwording creëren binnen de industrie en productieprocessen optimaliseren en verduurzamen. We leven vandaag de dag in een maatschappij waarin het steeds belangrijker wordt dat we onszelf de vraag stellen hoe we minder afhankelijk kunnen zijn van grote corporaties en schaarse bronnen. Deze tijd vraagt een nieuwe houding ten opzichte van de natuur en elkaar. Als mens zijn we ver verwijderd geraakt van de natuur, met alle gevolgen van dien. Echter zijn alle oplossingen hier te vinden en moeten we ons hiermee opnieuw verbinden. ‘Microscopic Imitations’ gaat over het onderzoek naar de talloze voorbeelden van reflectie, absorptie, transport en generatie van licht in de natuur, om deze vervolgens na te bootsen. De vraagstelling die binnen dit project centraal staat is: Hoe kunnen we met een minimale lichtbron een zo groot mogelijke lichtopbrengst creëren door het nabootsen van natuurlijke principes, waardoor licht op een optimale manier wordt gegenereerd, geabsorbeerd, gereflecteerd en gedistribueerd?
De natuur lijkt jouw grootste inspiratiebron te zijn. Wat vind je hier zo mooi aan?
Biomimicry is gebaseerd op 3,8 miljard jaar evolutie, waarbij de beste ideeën en aanpassingen het overleven. De natuur bevat een ongelimiteerde bibliotheek aan kennis die wij als ontwerpers kunnen gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat we oplossingen uit de natuur kunnen halen en ik wil mensen hiervan bewust maken. Als ontwerper creëer je continu nieuwe producten en daarom is het belangrijk om erover na te denken hoe we dit doen.
Mijn onderzoek start vaak met de microscoop dat elke cel en organisme uitvergroot tot een fotogeniek kunstwerk. Ik raak gefascineerd door het onzichtbare en de perfecte detaillering die te vinden is in de natuur waarbij alles een doordachte functie heeft. In deze details zit de oplossing naar een duurzamer en efficiënter product.
Jouw werk is de afgelopen jaren best breed opgepikt door de media. Welk moment sprong er voor jou uit en waarom?
Mijn afstudeerwerk (2014), ‘Biomimicry; 3D printed soft seat’, was mijn eerste echte biomimicry project. Dit werd toen geselecteerd om tentoongesteld te worden tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Daar is heel onverwacht veel media-aandacht uit gekomen! Als dat project niet zo goed was ontvangen, stond ik nu niet waar ik nu sta. Dit project werd ook heel internationaal opgepakt waardoor ik nog steeds word gevraagd voor het geven van lezingen over mijn werk, 3D-printen en biomimicry. Hierdoor kom ik op veel inspirerende plekken.
Hoe kunnen we een typische Lilian van Daal herkennen?
In de natuur telt elk minuscuul detail, alles heeft een functie. Mijn werk is vaak ook heel gedetailleerd en hierin streef ik erna dat elk detail nodig is om naar behoren te functioneren. Het lijkt wellicht soms gekozen voor de esthetiek, maar het doel is juist de functionaliteit.
Wat is voor jou het meest bijzondere of opmerkelijke project dat je ooit het ontworpen?
Met mijn project ‘Shapes of Sweden’ heb ik de Volvo Design Challenge gewonnen. Dat was een grote verrassing voor mij. Een aantal jaren later werd ik benaderd door het Center Pompidou in Parijs of zij dit object aan konden kopen voor hun privécollectie. Daar ben ik nog steeds enorm trots op!
Wat voor effect heeft de pandemie tot nu toe gehad op jouw werk? Hoe kijken je terug op het afgelopen jaar?
Naast het werk dat ik doe voor mijn eigen studio, werk ik ook als freelance ontwerper voor bedrijven als Philips. Dit freelance werk ligt sinds kort een beetje stil, vanwege de pandemie. Helaas treft het veel bedrijven en freelancers worden dan als eerste geschrapt, heel jammer! Doordat ik nu een minder freelance werk heb, kan ik enerzijds meer tijd besteden aan mijn nieuwe project, maar als er een betaalde opdracht tussendoor komt, dan krijgt deze op dat moment ook voorrang. Ik denk dat het voor veel mensen nu passen en meten is. Door de pandemie zijn we allemaal veel meer thuis, dit heeft veel effect gehad op mijn creativiteit en inspiratie. Ik haal vaak veel inspiratie uit het ontmoeten en spreken van andere mensen, reizen naar andere landen, musea, festivals en designevenementen bezoeken. Heel erg jammer!
Als je één iemand mocht kiezen om mee samen te werken (een ontwerper, politicus, kunstenaar, wetenschapper, wie dan ook), wie zou je kiezen en waarom?
Voor mijn huidige project werk ik samen met biologie studenten van de Universiteit Utrecht. Dit vind ik heel inspirerend en doe ik graag vaker. Ik werk regelmatig samen met wetenschappers, die altijd veel kunnen delen over hun diepgaande onderzoeken, wat mega interessant is en waar ik enorm veel van leer. Toch merk ik dat wetenschappelijke studenten ‘vrijer’ kunnen denken en nog volop nieuwe ideeën zitten, wat de samenwerking heel erg dynamisch maakt! Ik geloof in de combinatie van wetenschap en design. En als ik spreek over mijn huidige lichtproject, lijkt het me wel leuk eens met Olafur Eliasson om tafel te zitten.
Als jij een vraag mochten bedenken voor dit interview. Wat zou dat dan zijn? En we zijn ook benieuwd naar het antwoord natuurlijk...
Pfoe, moeilijk… Zoals ik eerder aangaf werk ik aan mijn eigen experimentele, onderzoeksprojecten en ook als freelance product ontwerper voor verschillende bedrijven. Wellicht is een goede vraag: Waarom kies je er niet voor om je volledig te focussen op één van deze twee richtingen? Hier heb ik namelijk zelf vaak over nagedacht, of het beter is om te kiezen voor één van de twee. Ik heb natuurlijk een Industrial Design achtergrond en merk dat ik er nog steeds enthousiast van wordt om producten te ontwerpen voor klanten. Hierin streef ik altijd naar duurzaamheid, maar een onderzoekend biomimicry project voor een klant is er helaas nog steeds niet van gekomen. Mijn ultieme doel is dat deze twee ‘richtingen’ ooit samen zullen komen. Vooralsnog gaan mijn eigen projecten altijd van mijzelf uit; vanuit mijn eigen fascinatie of frustratie. Het mooiste zou zijn als er ooit een bedrijf naar mij toe komt met de vraag of ik op mijn manier wil nadenken over hun product of proces en dat ik hier een onderzoek naar zou kunnen starten. Zodat ik hen kan helpen om te innoveren en verduurzamen, dat zou mooi zijn!
Heb je nog een nieuwtje om te delen met de DDW-community?
Voor ‘Microscopic Imitations’ heb ik een startsubsidie gekregen van het Stimuleringsfonds. Hiervan kon ik een klein vooronderzoek doen naar efficiënte licht fenomenen uit de natuur. Als alles meezit hoop ik heel snel enkele experimenten te kunnen delen op mijn Instagram! Dus houdt deze vooral in de gaten?
Hey ontwerper! Wil jij ook worden gefeatured op onze website? Gebruik #heyddw bij je Instagram posts en wie weet ben jij de volgende!