Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Future > Factory > Furniture > lanceert ‘Kom van die bank af’

16 October 2024

Fragment uit 'Stof tot nadenken uit Enschede Textielstad'|© Cutjongens
Stap deze DDW in het grensverleggende verhaal van Future > Factory > Furniture > in het Klokgebouw, met Annemieke Koster van Enschede Textielstad in de hoofdrol.

Vijf iconische fauteuils van bekende Nederlandse meubelmerken worden bekleed met een bijzonder materiaal: ‘stof tot nadenken’, ontwikkeld door Enschede Textielstad in samenwerking met CSrugs en patroonontwerper Studio Anne Kolkman. Bezoekers kunnen vanuit deze stoelen op het scherm de eerste aflevering bekijken van de nieuw te lanceren serie korte documentaireportretten over de bijzondere beweging Future > Factory > Furniture >.

Stof tot nadenken
In ‘Stof tot nadenken uit Enschede Textielstad’ laat Annemieke Koster zien hoe zij en haar team met een unieke weefmachine aan het werk zijn. Ze vertelt wat zij anders doen om tot de beste, industriële, circulaire (deels gerecycleerde) geweven meubelstoffen met Nederlandse wol komen én deelt de uitdagingen die daarbij komen kijken. Daarnaast maken we kennis met Dirk van Deursen. Hij is Transitieaanjager Meubel van het Rijk en Duurzaamheidsadviseur bij Koninklijke CBM. Als expert schetst hij ter introductie de bredere context van de serie. De tijd voor verandering van de branche dringt.

Stof tot nadenken |© Cutjongens

Documentairereeks
De volgende afleveringen in deze reeks worden na Dutch Design Week uitgebracht op zowel futurefurniturefactory.com als DDW.nl. Daarin maken kijkers kennis met meer mensen uit de keten van de meubelbranche die deze industrie (radicaal) veranderen. In de portretten wordt ingegaan op ieders bijdrage aan de transitie naar een circulaire keten, met duurzame materialen en vervaardiging en passende verdienmodellen.

Future > Furniture > Factory >
Future > Factory > Furniture > is een samenwerking tussen Koninklijke CBM, Dutch Design Week en de Nederlandse meubel- en textielbedrijven CSrugs, Gelderland, Label Van den Berg, Lande Family, Leolux en Montis. Zij bundelen hun krachten, omdat de complexe ecologische uitdagingen van onze tijd vragen om een fundamentele transformatie die geen enkele producent alleen kan realiseren. “Het vraagt om samenwerking vanuit het vakmanschap en de ambitie voor innovatie die wij als bedrijven delen. Vanuit onze specifieke sterktes willen wij collectief onderzoeken hoe we circulariteit dieper kunnen verankeren in onze bedrijfsprocessen, waarbij tal van vraagstukken worden aangepakt die om antwoorden vragen.”

Als producenten erkennen deze meubelmerken de urgentie van circulariteit en werken zij  aan het verduurzamen van hun productie. De huidige ecologische crisis vraagt om grote stappen voorwaarts. Samenwerking en kennisuitwisseling zijn cruciaal, omdat duurzaamheidsuitdagingen met elkaar verbonden zijn. Lokale inkoop kan gevolgen hebben voor hulpbronnen in andere sectoren en oplossingen verschillen per bedrijf. Zij moeten rekening houden met wereldwijde ketens, die van invloed zijn op grondstoffen, ontwerp en regelgevingskaders. Hun gezamenlijke inspanning is essentieel voor de transformatie van de meubelsector.

Visitor mode