Grensoverschrijdende samenwerkingen in aanloop naar Dutch Design Week
Dit jaar organiseren Hivos, Baltan Laboratories en Dutch Design Foundation opnieuw het incubatorprogramma Age of Wonderland voor Dutch Design Week (DDW). Deze derde editie staat in het teken van big en open data. De fellows – ontwerpers en andere creatieve denkers en doeners uit Chili, Guatemala, Indonesië, Iran en Tanzania – delen hun inzichten op dit thema. Wat zijn de mogelijkheden, beperkingen en valkuilen van de digitale data die vandaag de dag beschikbaar is? De fellows starten eind september met een residency in Eindhoven, waarin ze samenwerkingen opzoeken met Nederlandse creatieven, wetenschappers en het bedrijfsleven, waaronder de Design Academy Eindhoven, ontwerpers Joris de Groot en Isis Boot. Tijdens DDW monden deze residencies uit in een uitgebreid programma van exposities, work in progress, workshops en een seminar.
Age of Wonderland
Age of Wonderland is een meerjarenprogramma van Hivos, Baltan Laboratories en Dutch Design Foundation, dat wereldwijd sociale innovatie wil bevorderen door kennisuitwisseling en co-creatie tussen Europese ontwerpers, onderzoekers en kunstenaars en die uit Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Elk jaar bezoeken zes internationale fellows Nederland voor twee intensieve residenties met als hoogtepunt een publieke presentatie van hun projecten en ervaringen én uitwisseling van ideeën en kennis tijdens de Dutch Design Week. Ageofwonderland.nl
Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation over de samenwerking: "Met het project 'Age of Wonderland' willen we transnationale kennisuitwisseling stimuleren om nieuwe perspectieven te ontwikkelen voor wereldwijde sociale en ecologische uitdagingen. Door de diverse culturen die samenkomen, ontstaan elk jaar weer verrassende en innovatieve oplossingen. Het is waardevol voor onze designgemeenschap om te zien hoe in sommige landen schaarste en creativiteit nauw samengaat.”
2016: empathie, natuur(rampen), infrastructuur en sociale cohesie
Binnen deze editie van Age of Wonderland vinden samenwerkingen en kennisuitwisselingen plaats tussen sociaalgeografen, kunstenaars, opleidingen, academie(s), wetenschappers, schrijvers, ingenieurs en programmeurs. Zij buigen zich over vragen zoals: Hoe kan virtual reality helpen bij het creëren van empathie? Kan een mobiel radiostation fungeren als databank om natuurrampen vroegtijdig te signaleren? Is big data een effectieve tool om de infrastructuur en sociale cohesie in een stad te verbeteren? Hoe kan oude Maya kennis digitaal ontsloten worden? Studenten van de masteropleiding Information Design van Design Academy Eindhoven zijn betrokken bij deze uitdagingen. Ze reflecteren op de projecten en integreren waar mogelijk eigen onderzoeksprojecten. Lees meer over de samenwerkingen in de bijlage.
Age of wonderland & Ja Ja Ja Nee Nee Nee radio
Dit jaar lanceert Age of Wonderland een online en live radiostation in samenwerking met Ja Ja Ja Nee Nee Nee radio. Arif Kornweitz en Michiel van Iersel produceren tijdens de Dutch Design Week diverse shows met interviews, voordrachten en recensies, die gewijd zijn aan de projecten van de fellows. www.ageofwonderland.nl en www.jajajaneeneenee.com.
Dutch Design Foundation
Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft dat het probleemoplossend vermogen van ontwerpers de wereld vooruithelpt. Daarom biedt DDF ontwerpers kansen, ondersteuning, publiciteit en een podium. DDF organiseert Dutch Design Week en Dutch Design Awards en is actief tot ver buiten Nederland. Het jaar rond verzorgt zij debatten, lezingen, exposities en bijeenkomsten. Zo zet DDF de beste en meest veelbelovende ontwerpers in de schijnwerpers, en brengt zij hun ideeën en ontwerpen de wereld in. www.dutchdesignfoundation.com.