DDW is geen DDW zonder de vele universiteiten, academies, studio’s en partners die elk jaar fantastische projecten presenteren tijdens de week. Verspreid over 8 verschillende area’s in heel Eindhoven zie je werk van nieuwe en gevestigde ontwerpers. Niet te missen locaties zijn onder andere de Graduation Show 2021 van de Design Academy Eindhoven en Objects for a New Kind of Society in Dutch Invertuals bij het station, de vele ontwerpstudio’s bij Sectie-C, locaties downtown als Kazerne en Alissa + Nienke in NUL ZES, en natuurlijk Piet Hein Eek en hun splinternieuwe hotel op Strijp T+R.
Klokgebouw & Ketelhuisplein
Het Klokgebouw opent deze editie met een ontdekkingstocht door het gedachtegoed van voormalig Rijksbouwmeester én DDW-ambassadeur Floris Alkemade. Ook de technische universiteiten presenteren hier hun werk, onder de noemer Design United. Hierin zie je werk op het snijvlak van wetenschappelijk onderzoek, technologie en design. Op het Ketelhuisplein presenteert kunstenaar Arne Hendriks zijn project Hara Hachi Bu, een klein dorp waar geoefend wordt in “minder ontwerpen, minder produceren en minder consumeren”. Op het plein is ook The Exploded View te zien. Dit huis is ontworpen door Lucas de Man’s Nieuwe Helden en volledig gebouwd uit biobased materialen.
It’s in our nature @ Klokgebouw
It’s in our nature verkent de relatie tussen mens en natuur. We zoomen in op de oplossingen die te vinden zijn in de natuur, de grootste inspiratiebron als het om aanpassend vermogen gaat. Vele ontwerpers werken op microscopische schaal samen met de natuur. Emma van der Leest ontwikkelt een bio-coating van schimmels, Living Colour kleurt textiel met bacteriën en Fillip Studios x OMLAB zetten afvalmateriaal uit het riool om in sculpturen die de natuur herijken.
Daarnaast zoomen we uit. We kijken kritisch naar de 'de aard van het beestje', van onszelf als mens. Kunnen we onze drang naar vooruitgang afstemmen op de natuur om ons heen? Want hoe ethisch is het eigenlijk om met levend materiaal te ontwerpen? En is het houdbaar om de mens als soort telkens boven de natuur te plaatsen, in plaats van er onderdeel van uit te maken? De werken van o.a. Lux Nautelis, Daniëlle Ooms, Loes Voermans, Baltan Laboratories x Mediamatic en Mies Loogman x Rathenau Instituut reflecteren hierop.
One size won’t fit all @ De Embassy of Inclusive Society op het Ketelhuisplein
De Embassy of Inclusive Society pleit voor een diverser en inclusiever ontwerpveld. Op DDW bieden we ruimte aan projecten en ontwerpers die hierop aansluiten. Een greep uit de expositie: Angel-Rose Oedit Doebés project met de pakkende titel I HOPE THAT YOU HAVE THE CONFIDENCE OF A MEDIOCRE WHITE GUY, de confronterende installatie Feeling of Otherness van Lydienne Albertoe over de representatie van mensen van kleur in Nederlandse kinderboeken, 3ncrypt Me een interactieve installatie van Janine Zielman over de algoritmische inconsistenties van gezichtsherkenningssoftware en hoe we deze kunnen omzeilen, en Karim Aducchis samenwerking met The World Makers Foundation, Social Distancing Fabric, een gezamenlijk borduurproject van 200 vluchtelingen tijdens de coronapandemie.
Things that matter @ Microlab Hall
Things that matter stelt de relatie tussen mens en object centraal. Wat is nog waardevol met zoveel producten binnen handbereik? En hoe ontwerp je als maker die waarde? DDW-ambassadeur Christien Meindertsma presenteert samen met interactive designers Joel Gethin Lewis en Reza Ali een spectaculaire interactieve installatie genaamd Sharing Elements. Hierin onderzoekt Meindertsma hoeveel we fysiek verbonden zijn met de wereld om ons heen. Een greep uit het programma: Waard van Studio Nienke Hoogvliet over het ontstaan van emotionele en financiële waarde van producten, DDA-genomineerd project Het circulair warenhuis van Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis, Popma ter Steege Architecten, Buro Bordo en Raw Color, de spuitgegoten stoel REX van Ineke Hans met nieuw Nederlands designlabel Circuform, die je na gebruik weer naar de winkel terugbrengt, en de Things that Matter-tas van Elisa van Joolen, gemaakt van gerecycled gesmolten plastic uit wegwerptassen; een tas die je alleen mag lenen.
Cabinet of collaborations @ Fuutlaan Hall
Cabinet of collaborations is een tentoonstelling die focust op de kracht van samenwerkingsprojecten tussen ontwerpers en industrie, ontworpen en mede samengesteld door Envisions en Studio Rick Tegelaar. In het midden van de exposerende werken verrijst een XXL conversation table waar ontwerpers en de industrie met elkaar in gesprek gaan in verschillende talks.
Deelnemende samenwerkingen zijn o.a.: PiLab x Sioux Technologies, Stella Verdult x Kendix, Kranen/Gille x Best Wool, Simone Post x Cor Unum en Vincent Schwenk x Microsoft.
Bovenstaande projecten en tentoonstellingen zijn slechts een kleine greep uit het DDW programma. Het volledige programmaoverzicht staat op www.ddw.nl.
Download persbericht (Nederlands)
DownloadDownload het persbericht (Engels)
Download