Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Design approach for social transitions

Van ‘ver van mijn bed’ naar begrijpelijk en toegankelijk door te experimenteren in de uitvoering van gemeentelijk beleid.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Object fornuis in de wijk Reyeroord in Rotterdam.

Nederland staat voor maatschappelijke uitdagingen die impact hebben op het alledaagse leven. Hoe maak je deze transities sociaal (begrijpelijk en toegankelijk)? In het Klokgebouw presenteren we de geleerde lessen van twee jaar ontwerpende aanpak voor de energietransitie met de gemeente Rotterdam.

Waarom een ontwerpende aanpak in transities?

Een transitieopgave is een langdurig proces vol onzekerheden. Hiervoor ligt niet één oplossing klaar op de plank. Er zijn vaak grote verschillen tussen bewoners en het systeem. Van bewoners wordt een gedragsverandering verwacht. En niet iedereen kan dat (op hetzelfde tempo). Daarbij zijn de onderwerpen van de transities voor veel bewoners een ver-van-je-bedshow. Een ontwerpend aanpak helpt bij het stapsgewijs verbinden van deze werelden. Het gaat niet over het bedenken van de 'perfecte' interventie, maar juist om te leren van het experimenteren en daarmee tot een sociale en effectieve uitvoering van beleid te komen.

Door te experimenteren leer je wat de opgave nodig heeft. Je wisselt tussen de leefwereld van bewoners, de realiteit van een overheidsorganisatie en de bredere context van het systeem waarin een transitie zich voltrekt. Met een ontwerpende aanpak kun je beter omgaan met de onzekerheden en complexiteit van transities.

Het ontwerpen van interventies voor transitieprocessen - Vier lessen uit de wijk Reyeroord

In 2035 moet de Rotterdamse wijk Reyeroord aardgasvrij zijn. Dat is voor de gemeente én de bewoners een grote stap. Om te zorgen voor wederzijds begrip rondom deze grote verandering zijn er twee jaar lang verschillende interventies ontworpen en getest, zoals buurtpraatjes, rode objecten op straat en een buitenbioscoop. Zo leerden we hoe we deze verandering van een ‘ver van mijn bed show’ kunnen brengen naar iets dat begrijpelijk en toegankelijk is voor bewoners.

In het Klokgebouw vind je de interventie ’Rode objecten’. De drie objecten stonden de afgelopen twee jaar op straat om zo de energietransitie voor bewoners zichtbaar te maken en met het doel bewoners te laten ervaren dat er iets staat te gebeuren. Tijdens de DDW 2023 laten we zien welke lessen wij als team hebben geleerd van deze en andere interventies in een ontwerpende aanpak. Aan de hand van de interventie Rode objecten, nemen we je mee in deze lessen:

1. Maak de brug naar de lokale context;
2. Neem ook de organisatie mee in de ontwerpende aanpak;
3. Durf te kijken of de aanpak effectief is;
4. Activeer gedrag in fasen.

Zelf aan de slag met een ontwerpende aanpak voor jouw transitie? Meld je aan voor ons seminar!

Naast de tentoonstelling in het Klokgebouw geven we donderdagmiddag 26 oktober een seminar. In dit seminar laten we zien hoe je als beleidsmaker of beleidsuitvoerder middels een ontwerpende aanpak abstracte concepten kunt vertalen naar concrete resultaten. Zodat bewoners actief betrokken worden bij grote vraagstukken zoals de energietransitie.
Tijdens de workshop gaan we aan de slag met hoe je passende interventies ontwerpt voor een wijk en hoe je de impact hiervan kunt meten. Daarnaast nemen we je mee in, het belang van samenwerking tussen de gemeente en ontwerpers en hoe je de ontwerpende aanpak kunt integreren in de organisatiestructuur, zodat het een duurzame verandering teweegbrengt.
Meld je aan voor de seminar via de volgende link: https://www.eventbrite.nl/e/design-approach-for-social-transitions-tickets-680102483837
Of mail naar info@zeewaardig.com.

Object radiator in de wijk Reyeroord in Rotterdam.

Object douche in de wijk Reyeroord in Rotterdam.

De energietransitie-toolbox