Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) How to hope to be

Een verkenning naar hoe het biobased bouwen eruit kan zien wanneer de gemeenschap er deel van uit maakt

Dit project was onderdeel van DDW 2023
bio-brick made with organic waste and mycelium — © Studio Catinca Tilea

Ontwerpster Catinca Tilea verkent hoe het eruit zou zien als iedereen in staat zou zijn om met organisch afval te bouwen. Bezoekers van BioArt Laboratories worden uitgenodigd om een biobrick te kweken. Dit sociale experiment kijkt naar hoe biotechnologie midden in de samenleving gebruikt kan worden.

Organisch afval uit je huishouden = een bouwmateriaal

Huishoudelijk organisch afval wordt als substraat gebruikt voor mycelium vorming. Het wordt een vast materiaal dat gebruikt kan worden om ermee te bouwen. Ontwerpster Catinca Tilea nodigt het publiek uit om een bio-baksteen te maken. Met dit gebaar verkent ze hoe, waarom en wat mensen zouden kunnen bouwen met bio-afval. De bio-bakstenen die mensen gedurende de Dutch Design Week kweken zijn onderdeel van een openlucht constructie. Deze zal op een later moment op het terrein van BioArt Laboratories in elkaar gezet worden. Mensen worden uitgenodigd om dit sociale experiment als toeschouwer of als deelnemer bij te wonen, dit om een beeld te krijgen van hoe organisch afval op een nuttige manier gebruikt kan worden.

Meer de samenleving betrekken in de duurzame praktijk

Het belangrijkste in het bouwen met organisch afval is dat mensen het zelf zouden doen, in de wijk. Dit zou de berg afval, waar we allemaal aan bijdragen, enorm verkleinen. Ook zou het mensen opvoeden en aanmoedigen om te reflecteren op hoe het ook anders kan. Het voorstel is om deze biotechniek midden in de samenleving te plaatsen, om mensen de mogelijkheid te geven om op een zinvolle manier hun directe omgeving te helpen.

Wij maken ook deel van het ecosysteem

Hoe we nu leven kunnen we niet lang meer volhouden. Onze anthropocentrische cultuur maakt dat onze 'natuurlijke woonplaats' afbrokkelt. Met dit sociale experiment stelt ontwerpster Catinca Tilea voor dat bestaande biotech kennis als sociaal instrument gebruikt kan worden. Dit zou precies de verandering in cultuur kunnen zijn die we nodig hebben om anders naar de natuurlijke wereld te kijken. Haar experiment stelt voor dat we hierdoor dichterbij het begrip kunnen komen dat wij ook deel uit maken van de natuurlijke wereld.