Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) ME; MI GRAINE & MY ROOM OF PAIN

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Living in pain

De textielontwerpster Laura Dieckwisch onderzoekt in haar mastercollectie de mogelijkheden om vanuit fysieke beperkingen door het ontwerpproces te navigeren.
Te zien is een collectie gebreide, driedimensionale stoffen gemaakt in samenwerking met het TextielMuseum Tilburg.

Van pijn tot stof

De textielontwerpster Laura Dieckwisch presenteert haar afstudeerproject aan de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen Hamburg. Haar stoffencollectie verkent het thema migraine, een veelvoorkomende neurologische aandoening die ernstige pijn veroorzaakt, door design te gebruiken als een medium voor discussie. Laura Dieckwisch verwerkt haar eigen chronische migraine in een intuïtief ontwerpproces door de pijn een belangrijke invloed te laten hebben op het ontwerp. Hierdoor overstijgt de stof zijn traditionele rol en verandert in een object, een ruimte en een metgezel.
In haar werk verweeft de ontwerpster op ingewikkelde wijze de spanningen tussen aanraken en aangeraakt worden. Haar streven is om textiel te ontwerpen dat een verlangen oproept naar fysiek contact en emotionele nabijheid. Haar stoffen streven er niet alleen naar om visueel boeiend te zijn, maar ook om een unieke tactiele en zintuiglijke ervaring te bieden. Door de nadruk te leggen op duurzaamheid zijn deze zorgvuldig vervaardigde stoffen bedoeld als duurzame metgezellen die hun eigenaars gedurende hun hele leven vergezellen.

Threedemensional fabric collection I

From pain to fabric

Knitted jaquard — © Laura Dieckwisch

Threedemensional fabric collection II