Zoeken

Sluit zoeken
Interwoven: LUCA meets LUCA

(Archief) A Fearless City

Gendergerelateerde angst in de openbare ruimte opnieuw vormgeven door "empowerment" en "eyes on the street".

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Rescuer's chair — © Leto Keunen

A Fearless City benadert gendergerelateerde angst in de openbare ruimte via diverse designtoepassingen. De ontwerpen faciliteren gesprekken en richten zich op het fysiek innemen van plaats in de publieke ruimte om omstaanders te sensibiliseren.

Collectieve en sociale designacties

A Fearless City is een project dat gendergerelateerde angst in de openbare ruimte benadert door middel van diverse designtoepassingen.

Het doel van het project is om de maatschappelijke positie van individuen in een stedelijk milieu te versterken—ook bekend als empowerment. Daarnaast wordt ingezet op het sensibiliseren van omstaanders en hen te activeren om een proactieve rol aan te nemen in de stad—dit benoem ik met eyes on the street. De resulterende ontwerpen vloeien voort uit de centrale vraag: "Hoe kunnen collectieve en sociale designacties met betrekking tot gendergerelateerde angst een rol spelen in de ontwikkeling van alternatieve visies op de openbare ruimte?"

Binnen dit project concentreer ik me enerzijds op het faciliteren van gesprekken. De focus bij deze "Dialogue centered mediations" ligt op open conversatie waarin slachtoffers van angst hun ervaring kunnen delen met anderen, die ofwel deze ervaring delen ofwel hun willen bijstaan.
Anderzijds richt dit project zich op het fysiek innemen van plaats in de openbare ruimte. De “object centered interventions” trekken aandacht door het esthetische karakter van design te benutten.

Vier ontwerpen

De principes van empowerment en eyes on the street worden vertaald door vier ontwerpen:
Een creatieve maakworkshop maakt het thema bespreekbaar en brengt persoonlijke belevingen in een stedelijk milieu in kaart.

Een vlag weerspiegelt individuele ervaringen op een bredere problematiek.

Een reddersstoel mobiliseert omstaanders en symboliseert een gevoel van veiligheid en zichtbaarheid. Daarnaast is de stoel adaptief implementeerbaar op de bestaande lantaarnpalen en zijn via een megafoon ervaringen van vrouwen te horen.

Een interventie in een nachtwinkel verkent zijn potentieel als 'urban safe space'. Een tapijt allieert er bezoekers, uitbater en ontwerper en weerspiegeld via zijn materialiteit kwetsbaarheid en ineenkrimping van angstgevoelens.

Het project draagt bij aan de sensibilisering van angst in de openbare ruimte en introduceert het tegelijkertijd een 'reizend interventie pakket': een tool met oog op bewustzijn. Tot slot combineert dit project het esthetische karakter en sociale functie van design om maatschappelijke thema's te belichten in de publieke sfeer. Ze dragen signaalfuncties uit naar een 'Fearless City'.

Play video

Workshop — © Sahar Khosravi

Night Shop intervention — © Fenia Proost

Flag — © Leto Keunen

Andere deelnemers

Interwoven: LUCA meets LUCA

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Interwoven: LUCA meets LUCA