Théa Brochard onderzoekt manieren om wegwerpcultuur tegen te gaan en afgedankte objecten te repareren. Door samen te werken met Emmaüs Eindhoven, werkte ze aan hun afval en ontwikkelde ze alternatieve methoden. Dit project staat als een stap dichter bij een meer circulair systeem.
Aan het begin van On An Obsolescence Rescue is een gevoel van zowel empathie als verantwoordelijkheid voor te weggooien objecten. Er zijn een paar pogingen ondernomen om ze te repareren en terug te brengen naar hun primaire staat, maar resulteerde alleen in de confrontatie met de onmogelijke uitdaging om een vervaardigd object te repareren zonder de gereedschappen of de technieken van dat industriële paradigma
De rommel is afkomstig van de afvalcontainers van Emmaüs, waar kapotte en onverkochte voorwerpen worden weggegooid. Door ze een tweede kans te geven, kan het idee van efficiëntie en perfectie, gedicteerd door het industriële paradigma, in twijfel worden getrokken. Deze alternatieve productiedienst omvat diversiteit en het bijzondere in tegenstelling tot het zuivere en universele. Deze aanpak is misschien minder mensgericht, omdat we onze verwachtingen en behoeften aanpassen aan de materialen die voorhanden zijn.
Het proces omvat het verzamelen, categoriseren, analyseren en ‘ repareren ’. Tijdens het verkennen van de adaptieve vaardigheden van het object, wordt het object aangepast.
On An Obsolescence Rescue probeert te informeren over alternatieve reparatie als aanpassing aan individuele behoeften in plaats van een strikt herstel. Het doel is om bij te dragen aan een verschuiving van massaproductie naar een meer circulaire economie en een grotere waardering voor de afgedankte objecten die ons omringen.