Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Citizen design: A city card for Den Bosch

Inwoners betrekken bij de ontwikkeling van de stadspas: hoe we ontwerpmethodes inzetten voor de Gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
First concepts based on the Den Bosch identity — © Greenberry

Steeds vaker weten gemeenten burgers te vinden bij het vormgeven van complexe beleidsvraagstukken. Immers, wie weet beter wat goed is voor de buurt dan bewoners zelf? Maar hoe vind je inwoners en maak je complexe vragen inzichtelijk om verschillende belangen met elkaar verenigen?

Ontwerpend beleid maken

Hoewel een stadspas niet uniek is, is de route naar de stadspas wel bijzonder. De Gemeente ’s Hertogenbosch volgde een ontwerpproces om een gedragen stadspas te ontwikkelen voor elke Bosschenaar.

Grote thema’s komen samen in de stadspas. De stadspas heeft het potentieel om niet alleen de gelijkheid van kansen te vergroten en nieuwe inwoners zich welkom te laten voelen in de gemeente, maar ook om de betrokkenheid van inwoners bij cultuur, sport en andere activiteiten te vergroten. De pas is er ook om inwoners met een laag inkomen nog beter te helpen. Zij krijgen makkelijker toegang tot de hulp die er in de gemeente voor hen beschikbaar is.

Om inwoners te betrekken is een nieuwe manier van ontwikkelen nodig. Daarvoor moeten we de belangen van verschillende betrokkenen in kaart brengen en verenigen. Dat vraagt om een innovatieve aanpak: een niet-lineair, iteratief proces om betrokkenen te begrijpen, aannames ter discussie te stellen, problemen te herdefiniëren om zo een relevante oplossing te vinden. Met verschillende ontwerpmethodieken hebben we organisaties, partners en inwoners uitgenodigd om actief mee te denken over de invulling van de stadspas.

Samen een stadspas vormgeven

Met een uitgewerkte ontwerpvraag hebben we de doelgroepen verenigd vanuit een gemeenschappelijk beeld over de stad Den Bosch. Wat kenmerkt deze stad, en waarom is dat bijzonder? In een startbijeenkomst brachten we een brede groep betrokken partijen bij elkaar. Tijdens de workshop werden de eerste ideeën voor de stadspas in kaart gebracht en gevisualiseerd.

Op straat spraken we met bewoners. We interviewden ze en lieten ze fantaseren over een leven met een stadspas. Hoe zou bijvoorbeeld een dag in het leven van een Bosschenaar eruitzien met een stadspas op zak?

Ook gingen we met de mogelijke partners om tafel: hoe zou volgens hen de stadspas eruit moeten zien. Op basis van alle deze inzichten werkten we drie concepten uit. Op verschillende plekken in Den Bosch, Rosmalen, Vinkel en Nuland werden viltjes verspreid met een oproep om te participeren in het afsluitende onderzoek.

Tijdens Dutch Design Week geven we een inkijkje in ons ontwerpproces.

A picture of the coasters used during validation — © Greenberry

A call to participate during the research phase — © Greenberry

Picture of a session with partners and citizens — © Greenberry

Picture of a session with business in Den Bosch — © Greenberry