Zoeken

Sluit zoeken
The Product Chronicles

(Archief) FLOCKS: wool roving in three dimensions

Een nieuwe industriële techniek die het mogelijk maakt om in 3D met wol te bouwen.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Roel van Tour voor Cuypershuis

Met FLOCKS geeft Meindertsma nieuwe waarde aan lokale wol en ontwikkelt ze een nieuwe industriële techniek die het mogelijk maakt om in 3D met wol te bouwen. Van producten tot architectuur, creëert dit een compleet andere ervaring van de gebouwde omgeving om ons heen.

3D-geprinte wolblokken die in elke gewenste vorm geproduceerd kunnen worden.

Met FLOCKS heeft Meindertsma een baanbrekende nieuwe techniek ontwikkelt voor het verwerken van Nederlandse – als waardeloos bestempelde – wol.

Als opvolging van De Zachte Stad, waarin ze de waarde van de wol van een Rotterdamse kudde onderzocht door het te testen met bestaande technieken, ontwikkelt ze met FLOCKS een nieuwe industriële techniek die het mogelijk maakt om driedimensionaal met wol te bouwen, als ‘print’ of in blokvorm. De wol wordt dankzij een co-robot getransformeerd tot een sterk driedimensionaal materiaal, zonder dat er water of bindmindelen aan te pas komen. Het is het eerste volledige driedimensionale wol die in iedere gewenste vorm geproduceerd kan worden. Het geeft een nieuwe gebruiksfunctie aan de jaarlijks 1 miljoen Nederlandse wol die wordt weggegooid, kan bestaande vervuilende materialen als schuimrubber, glaswol of steenwol vervangen maar is ook een esthetisch aantrekkelijk bouwblok op zich.

Andere ervaring

Kleur voegt Meindertsma toe door gerecyclede wol te vermengen in het proces. Door een percentage snijresten van meubelstoffen van meubelfabrikant Gelderland te gebruiken als extra ingrediënt ontstaat een rijk kleuren pallet. De unieke eigenschappen van wol – zachtheid, ademen, warmte, akoestiek – creëren door deze mogelijke toepassingen een compleet andere ervaring van gebruiksvoorwerpen en de gebouwde omgeving om ons heen.

De wol verwerkende cobot, ‘wobot’, is gebouwd in samenwerking met TFT Tools for Technology, Doosan, Dormac, Sara Alvarez en Bart Harteloh en de ontwikkeling wordt gesteund door Rotterdam Circulair, Stichting Doen en het Stimuleringsfonds.

Het wolschuim van Kempische heide wol is ontwikkeld dankzij een bijdrage van het Dinamofonds.

Bezoek ook de tentoonstelling in Cuypershuis

Van 20 oktober 2023 t/m 24 maart 2024 is het werk van Meindertsma te zien in de tentoonstelling 'Onder de wol' in museum Cuypershuis in Roermond. Het centrale thema van de tentoonstelling is het bewustzijn van onze interactie met onze omgeving. Ook krijg je als bezoeker inzicht in hoe hedendaagse technologie en hergebruik je kan helpen bij de energietransitie en duurzaamheid. FLOCKS is onderdeel van de tentoonstelling. Getoond wordt zowel het onderzoek als de eerste veelbelovende resultaten met Roermondse wol te zien.

Meer informatie: www.cuypershuisroermond.nl

Andere deelnemers

The Product Chronicles

Vorige Volgende

Andere deelnemers

The Product Chronicles