Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Expositie Design Challenge Henriëttewaard

Erfgoed en Wateropgave

Team Rituelen van de Henriëttewaard — © Justyna Chmielewska

De expositie Ondersteboven van water in de Henriëttewaard van Kunstloc Brabant toont 5 innovatieve landschapsstudies voor dit gebied in Den Bosch. Streven is dat de wateropgave (overvloeden en tekorten), recreatie, natuur en de eeuwenoude Zuiderwaterlinie harmonieus en toekomstbestendig samenkomen.

Erfgoed als inspiratie voor de wateropgave

De Henriëttewaard maakt deel uit van belangrijk Nederlands militair erfgoed: de Zuiderwaterlinie die strekt van Zeeland tot de grens bij Duitsland. In de Henriëttewaard liggen de historische Linie 1629 en Fort Crèvecoeur, beide onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Maar op dit moment zijn deze niet zichtbaar in het landschap aanwezig.

De Henriëttewaard is nu vooral een landbouwgebied, omgeven door gegraven waterlopen met aan weerszijden bebouwing. Om een innovatieve bijdrage te leveren aan de gebiedsinrichting, schreef Kunstloc Brabant (kennis- en expertisecentrum voor kunst en cultuur), samen met partners, een design challenge uit hoe het watersysteem rondom ‘s-Hertogenbosch op een nieuwe manier georganiseerd kan worden en het erfgoed opnieuw beleefbaar gemaakt kan worden. En natuurlijk daarbij nog een aantal belangrijke opgaven, zoals het bevorderen van biodiversiteit, verbetering van de waterkwaliteit, recreatie en een versterking van de relatie van de stad met het rivierenlandschap. Met deze complexe vraag gingen 5 multidisciplinaire ontwerpteams aan de slag. De expo Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard toont hun innovatieve en tot de verbeelding sprekende ontwerpen.

Kunstloc Partners

Kunstloc Brabant schreef deze design challenge uit samen met partners: Alliantie Zuiderwaterlinie, Staatsbosbeheer, NVTL, TU Delft, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Waterschap Aa en Maas, Gemeente ’s-Hertogenbosch en Provincie Noord-Brabant.
Op 23 oktober organiseren Kunstloc Brabant en partners een dialoogsessie met de 5 ontwerpteams en stakeholders op Sectie-C. Ben je geïnteresseerd dan hou de agenda op onze website in de gaten. Zie www. kunstlocbrabant.nl

Over Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor kunst en cultuur in Brabant. We willen zoveel mogelijk mensen in Brabant laten deelnemen aan kunst en cultuur. We zijn er voor de culturele sector en werken samen met overheden, onderwijs, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. We stimuleren de inzet van de culturele sector bij maatschappelijke vraagstukken en innovatieve oplossingen. En richten ons daarbij op het verbeteren van leefbaarheid, duurzaamheid en zorg dankzij kunst.

Team Nouvel Amour — © Merel van der Linden

Team Productielandschap Henriëttewaard — © Wouter Corvers

Team Spraakwater — © Sander Rombout

Team Tijd Spiegel — © Paul de Kort