Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Wad van Waarde

Van plasticsoep naar groentesoep: een transitie-ontwerp in het Waddengebied dat lokale gewassen inzet om plasticvrije producten te ontwikkelen.

transition design from plastic soup to veggie soup — © Eileen Blackmore x Dick Muileman

Binnen Wad van Waarde werken ontwerpers, boeren, producenten, docenten en beleidsmakers samen tegen microplasticvervuiling door de Waddenstandaard te creëren. Deze standaard focust op lokale gewassen voor duurzame alternatieven die biobased, herbruikbaar en afbreekbaar zijn in mens en natuur.

Het project Wad van Waarde

In het noorden van Nederland vind je een uniek gebied. Hier mengen zout en zoet water zich, vervaagt de horizon en is zee soms land. Hier groeit, zwemt, vliegt en leeft van alles. Hier verdwijnen grenzen.

In het Waddengebied, aangewezen als UNESCO Werelderfgoed, komt alles samen. En dat biedt kansen. Hier vind je een waardevol natuurgebied, adembenemende vergezichten en mooie mensen. Maar hier stromen ook microplastics de zee in, vervoeren containerschepen hun goederen, krimpt de biodiversiteit en kreunt de economie. De Waddenkust is de wereld in een notendop of de kanarie in de kolenmijn.

We laten zien hoe verandering mogelijk is door integraal samen te werken, waarbij productontwerpers een cruciale rol spelen. Ons doel is een plasticvrij Waddengebied te realiseren, als inspirerend voorbeeld voor andere (UNESCO) natuurgebieden, om te laten zien hoe het wél kan!

Een makersnetwerk voor circulaire producten

Wij brengen in kaart wat waardevol is voor de natuur, toerisme, landbouw, economie of onderwijs en verbinden al dat waardevols op twee manieren:

We bouwen een integrale waardeketen. Een lokaal, duurzaam makersnetwerk van (jonge) boeren, ontwerpers, studenten, ondernemers en makers.
We ontwerpen en maken alternatieven voor plastic producten. Lokale, circulaire producten die alles wat van plastic is kunnen vervangen. Zo stroomt er nooit meer plastic naar de zee.

De aanpak

Met een stevig netwerk, verankerd in die noordelijke klei, werkt Wad van Waarde aan de toekomst van dit bijzondere stukje Werelderfgoed. Als het aan Wad van Waarde ligt, is de toekomst van het Waddengebied namelijk (micro)plasticvrij.

We startten een meerjarig programma waarin we met lokale waardeketens duurzame multi-use producten ontwikkelen die we maken van lokale, hernieuwbare en afbreekbare materialen. Sluit je aan bij onze waardeketens en werk mee aan een toekomstbestendig, plasticvrij Waddengebied.

Waardeketen
Dit doen we door alles wad van waarde is in kaart te brengen en aan elkaar te verbinden. Met ons netwerk vol nuchtere noorderlingen ontwikkelen we alternatieven voor plastic producten als voorbeeld waarmee we de bron van de vervuiling aanpakken en de toekomst van het Waddengebied veilig stellen. Met deze aanpak behalen we concrete resultaten en zijn daarmee waardevol voor de toekomst van onze natuur, maakindustrie, landbouw, economie, onderwijs en toerisme.

Play video

Over House of Design

House of Design herontwerpt bestaande systemen en processen, onderzoekt oplossingen, doet practisch onderzoek, zet de keten op poten en ontwikkelt samen met ontwerpers aansprekende producten die als voorbeeld dienen voor deze verandering. Zo wordt het tastbaar wat lokale handen met lokale materialen kunnen maken. Al doende ontdekken we hoe een lokale en planeetvriendelijke maakindustrie in Noord-Nederland eruit kan zien. We leren en delen ervaringen met andere (inter)nationale partijen.