Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Archief DDW24

Wad van Waarde

Van plasticsoep naar groentesoep: een transitie-ontwerp in het Waddengebied dat vlas inzet om plasticvrije producten te ontwikkelen.

transition design from plastic soup to veggie soup — © Eileen Blackmore x Dick Muileman

Binnen Wad van Waarde werken ontwerpers, boeren, producenten, docenten en beleidsmakers samen tegen microplasticvervuiling door de Waddenstandaard te creëren. Deze standaard focust op lokale gewassen voor duurzame alternatieven die biobased, herbruikbaar en afbreekbaar zijn in mens en natuur.

Het project Wad van Waarde

In het noorden van Nederland vind je een uniek gebied. Hier mengen zout en zoet water zich, vervaagt de horizon en is zee soms land. Hier groeit, zwemt, vliegt en leeft van alles. Hier verdwijnen grenzen.

In het Waddengebied, aangewezen als UNESCO Werelderfgoed, komt alles samen. En dat biedt kansen. Hier vind je een waardevol natuurgebied, adembenemende vergezichten en mooie mensen. Maar hier stromen ook microplastics de zee in, vervoeren containerschepen hun goederen, krimpt de biodiversiteit en kreunt de economie. De Waddenkust is de wereld in een notendop of de kanarie in de kolenmijn.

We laten zien hoe verandering mogelijk is door integraal samen te werken, waarbij productontwerpers een cruciale rol spelen. Ons doel is een plasticvrij Waddengebied te realiseren, als inspirerend voorbeeld voor andere (UNESCO) natuurgebieden, om te laten zien hoe het wél kan!

De ontwerpers: Simone Larabi, Eileen Blackmore, Christien Meindertsma and Tjeerd Veenhoven

Een makersnetwerk voor circulaire producten

Wij brengen in kaart wat waardevol is voor de natuur, toerisme, landbouw, economie of onderwijs en verbinden al dat waardevols op twee manieren:

We bouwen een integrale waardeketen. Een lokaal, duurzaam makersnetwerk van (jonge) boeren, ontwerpers, studenten, ondernemers en makers.
We ontwerpen en maken alternatieven voor plastic producten. Lokale, circulaire producten die alles wat van plastic is kunnen vervangen. Zo stroomt er nooit meer plastic naar de zee.

De aanpak

House of Design ontwierp een systeemverandering: van plastic soep naar 'groentesoep', om een biobased economie te omarmen die zowel de natuur als de mens koestert. Door terug te kijken naar een tijd zonder plastic vervuiling, herontdekten we de kracht van vlas, een gewas dat al sinds 800 na Christus in onze regio groeit. In de jaren 60 raakte het op de achtergrond door goedkoper katoen en synthetische stoffen.

Vlas verrijkt de bodem en stimuleert biodiversiteit, essentieel voor Friesland en Groningen. In 2016 begonnen we met de herintroductie van vlas via een lokale waardeketen. In 2024 was deze keten voltooid, met alle stappen binnen een dag rijden.

We startten in 2021 met 2 hectare en verbouwen nu 65 hectare verdeeld over 14 boerderijen. Het vlas wordt omgezet in producten: linnen garen voor tassen, jassen, speelgoed en gordijnen, en korte vezels voor biocomposieten, isolatie en panelen.

Deze producten voldoen aan de door ons geïnitieerde Waddenstandaard: biobased, recyclebaar, herbruikbaar en biologisch afbreekbaar, zonder schade voor mens en natuur. Onze visie zet een nieuwe maatstaf voor duurzaamheid: een inspirerend model voor UNESCO-werelderfgoedregio's en daarbuiten.

Play video

Over House of Design

House of Design herontwerpt bestaande systemen en processen, onderzoekt oplossingen, doet practisch onderzoek, zet de keten op poten en ontwikkelt samen met ontwerpers aansprekende producten die als voorbeeld dienen voor deze verandering. Zo wordt het tastbaar wat lokale handen met lokale materialen kunnen maken. Al doende ontdekken we hoe een lokale en planeetvriendelijke maakindustrie in Noord-Nederland eruit kan zien. We leren en delen ervaringen met andere (inter)nationale partijen.

Christien Meindertsma: local wool x linen for coat

Tjeerd Veenhoven: flax shives x PHA for crate

Simone Larabi: linen collection bags toys pillows — © Janna Bathoorn

Eileen Blackmore: plastic free WadJacket

Partners
Strijp-S area, Microlab Hall, Kastanjelaan 400 , Map No. B19
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig