De tentoonstelling 'The Magic Touch: Designing Togetherness' brengt projecten samen van afgestudeerde ontwerpers van verschillende Duitse universiteiten. Hun werken raken op verschillende manieren: enerzijds bieden ze een zintuiglijke ervaring, anderzijds brengen ze interdisciplinariteit over.
Wie zouden wij zijn zonder de anderen?
Hoewel design een discipline is die meestal gewijd is aan het ontwerpen van het dagelijks leven, blijven tentoongestelde stukken in designtentoonstellingen vaak onaantastbaar. De hier tentoongestelde projecten trotseren deze ongeschreven norm. In plaats daarvan dienen ze als brug, niet alleen conceptueel, maar ook in hun directe tastbaarheid.



Wie zouden wij zijn zonder de anderen? Wie zouden we zijn zonder hun kennis, hun gevoelens, hun aanraking? Hoewel samenleven in harmonie niet altijd gemakkelijk is, kunnen we niet anders dan samenleven. We hebben de ervaringen en waarnemingen van anderen nodig om vooruit te komen en iets nieuws te creëren. We hebben warmte en empathie nodig om ons niet eenzaam te voelen. Deze principes zijn van toepassing op alle aspecten van het leven, inclusief ontwerpen. We ontwerpen voor en met mensen. We moeten vaak samenwerken om ideeën tot leven te brengen,” zeggen de curatoren, Nina Sieverding en Anton Rahlwes, over het thema van de tentoonstelling.
terwijl aanraking het zintuig is van nabijheid, intimiteit en genege
Historisch gezien heeft de tastzin een belangrijke rol gespeeld in de menselijke cultuur. Van de complexe texturen van oude keramiek tot de haptische feedback van moderne technologie, het was en is een constante metgezel bij het navigeren door de wereld. Of zoals de architect en filosoof Juhani Pallasmaa zei: “Het oog is het orgaan van afstand en scheiding, terwijl aanraking het zintuig is van nabijheid, intimiteit en genegenheid”.
Deze nabijheid is cruciaal als het gaat om het ontwikkelen van een samenleving. Het is belangrijk om problemen te begrijpen om ze op te lossen. Op deze manier wordt aanraken een transformerende kracht die bijvoorbeeld kan helpen om benaderingen van een circulaire economie over te brengen of om bedrijven, ontwerpers en gebruikers dichter bij elkaar te brengen.
De tentoonstelling 'The Magic Touch: Designing Togetherness' de rol van aanraking en contactpunten in design benadrukken. Door interactie en tactiele ervaringen ontstaan nieuwe relaties met ontworpen objecten en een inclusief begrip van de wereld en de mensen om ons heen.