Kunnen we glinsterende, parelmoerachtige oppervlakken maken van hout of een spuitbare waterdichting voor textiel ontwikkelen uit lignine om giftige PFAS te vervangen?
Van materiaalkoncepten naar ontwerp-toepassingen
Wat als we imperfectie omarmen? Zou het acceptabel zijn als kleuren vervagen? En hoe zou een toekomstige kleurenpalet eruitzien als deze afkomstig zou zijn van regeneratieve levende materialen? Hebben we echt materialen nodig die voor altijd en onveranderd blijven, of kunnen we onze materiaal wereld anders bekijken?
Om deze vragen werkelijkheid te maken, moeten we verschillende benaderingen van innovatie verkennen. Er worden twee verschillende fasen in het ontwerpproces van bio-based materialen getoond. CHEMARTS vertegenwoordigt de experimentele en vroege fase van verkenning van nieuwe materialen, terwijl het Bioinnovation Center meer geavanceerde projecten en onderzoeksconcepten toont die gericht zijn op praktische implementatie. Het heroverwegen van onze relatie met materialen en het omarmen van imperfecties zijn cruciale stappen voor een meer duurzame toekomst.
Over Aalto University Bioinnovation Center
CHEMARTS is een strategische samenwerking tussen twee scholen van Aalto University: Chemical Engineering (CHEM) en Arts, Design and Architecture (ARTS). Het stelt studenten in staat om gezamenlijk bio-based material te ontwikkelen.