Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Archives at Risk: Seeking Shelter

Met de campagne ‘Archives at Risk: Seeking Shelter’ vraagt Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) aandacht voor het ontwerp archief.

Video still Christophe Coppens — © Luc Schraauwers

Nederlands design en digitale cultuur zijn wereldwijd beroemd, maar de archieven van ontwerpers krijgen weinig aandacht. Toch bevatten ze essentiële kennis over materialen, technieken en het ontstaansproces. Het is belangrijk dat deze waardevolle informatie bewaard blijft voor de toekomst.

Kwetsbare archieven

De campagne 'Archives at Risk: Seeking Shelter' brengt kwetsbare ontwerparchieven tot leven via unboxing video's, waarin de kijker een exclusieve inkijk krijgt in het archief van de maker. In een interview deelt de ontwerper persoonlijke werkwijzen en anekdotes over het ontstaansproces van hun werk. Tijdens de Dutch Design Week zijn de eerste negen video's te zien, met onder andere het archief van Hella Jongerius (Textielmuseum Tilburg), Hans Appenzeller (Design Museum Den Bosch) en Doors of Perception (Nieuwe Instituut).

Deze presentatie op DDW24 is niet alleen een fascinerend tijdsdocument, maar vooral een oproep tot actie. Door het bewaren en toegankelijk maken van ontwerpers- en makersarchieven onderstreept NADD het belang van deze informatie voor de Nederlandse cultuur en economie. We willen bewustzijn creëren over de noodzaak van archiefbehoud en tegelijkertijd de culturele waarde ervan onder de aandacht brengen.

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD), opgericht in 2021, verenigt ongeveer vijftig partners uit erfgoedinstellingen, musea, ontwerpers en experts om ontwerparchieven te beschermen en toegankelijk te maken.

Over Nieuwe Instituut

Nieuwe Instituut houdt zich bezig met de grote ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de krapte op de woningmarkt, klimaatverandering, de opkomst van kunstmatige intelligentie en ruimtelijke ordening. Ontwerpers, waaronder architecten en digitale makers, leveren aan die ontwikkelingen een belangrijke bijdrage. Nieuwe Instituut toont het werk van ontwerpers, brengt mensen met elkaar in contact, verzamelt, ontwikkelt en deelt kennis.

Video still Hans Appenzeller — © Luc Schraauwers

Video still Carlien Macnack — © Luc Schraauwers

Strijp-S area, The New Block, Kastanjelaan 300 , Map No. B21
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig