ED/IT is een bouwsysteem dat zich richt op het oplossen van de problemen omtrent de huizencrisis en de negatieve impact die de bouwsector heeft op het milieu. Door deze problemen te benaderen vanuit een andere hoek, stelt het systeem voor de standaard rijtjeshuizen te renoveren en uit te breiden.
De uitdagingen
Het studententeam VIRTU/e van de Technische Universiteit Eindhoven streeft ernaar de uitdagingen van de huidige woningcrisis en de negatieve impact op het milieu van gebouwen aan te pakken. Wij zien een toekomst voor Eindhoven waarin gezonde verdichting centraal staat en mensen van alle generaties welkom zijn, met behulp van een benadering die volledig gericht is op bouwen zonder ecologische voetafdruk. De strategie van ons team is gebaseerd op rijwoningen, een kenmerkend element van de Nederlandse architectuur en stedenbouw. Door bestaande rijtjeshuizen op slimme wijze uit te breiden, zijn wij ervan overtuigd dat steden op een vernieuwende en duurzame manier kunnen worden verdicht.
Onze plannen
We zijn van plan om een pilotproject te starten in Eindhoven, waarbij we een bestaand rijtjeshuis renoveren en uitbreiden om meerdere nieuwe woningen te creëren door de beschikbare ruimte optimaal te herverdelen. Deze nieuwe woningen worden ontworpen om de diverse behoeften van verschillende generaties binnen de gemeenschap tegemoet te komen, met een sterke focus op groene buurten die buitenactiviteiten en intergenerationele interactie bevorderen. Het doel is om het gebouw volledig energie- en materiaalneutraal te maken door toepassing van passieve bouwprincipes en het gebruik van onze zero-impact tool, waarmee we verantwoorde materiaalkeuzes waarborgen die zijn afgestemd op lokale bio- en productiecapaciteiten.
Het voorstel van VIRTU/e is niet slechts een lokale interventie, maar een schaalbare strategie die kan bijdragen aan de wereldwijde transitie naar duurzame steden. Dit begint in Eindhoven, met het potentieel om uit te groeien tot een wereldwijd model voor stedelijke verduurzaming.
De tentoonstelling
Tijdens de tentoonstelling presenteren we onze strategie door middel van visuele representaties van het gebouw en het stedenbouwkundig ontwerp. Dit doen we met een opvallende tentoonstellingskast die een deel van het gebouw toont samen met posters, digitale en fysieke modellen, en demonstraties van onze zero-impact tool. Daarnaast willen we, door discussies over het voorstel te faciliteren, waardevolle inzichten verzamelen van mensen die in vergelijkbare buurten hebben gewoond. Deze feedback zal ons helpen om de gebruikersintegratie in het project verder te verfijnen en verbeteren.