Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Tactile Whiteness. Equilibrium with Mycelium

Conceptuele artistieke benadering gericht op de studie van diversiteit en continuïteit, materiële en visuele transformaties

Andrea Brittnek MAP 12.1 – photo by Zsóka Jámbor

De coëfficiënten van zelfbestaan en invloed, het individu van het mycelium en de gerichte groei worden gepresenteerd in het concept. Door de creatie van ruimtelijk-grafische constructies, driedimensionale geobjectiveerde reliëfs, wordt een interactieve relatie gelegd met levende organische materie.

Perceptuele coëfficiënten

Het doel van het experimentele onderzoek is het onderzoeken van de fysieke interactie tussen verschillende natuurlijke materialen en de geselecteerde biomaterie mycelium, in een serie van beeldende kunst en grafisch ontwerp oppervlakken, binnen een object; buiten de visuele eenheid, harmonieuze verschijning, hoe beïnvloedt de gerichte symbolisatie, het natuurlijke geurproces van mycelium en de kunstmatig gegenereerde, bewust toegevoegde geur ons bewustzijn? Hoe wordt de boodschap beïnvloed door de smaak van de consumeerbare subelementen? Op welke manier stuurt het tactiele verschil in vorm en oppervlak de communicatie? Voor het project 'Tactile Whiteness' heb ik een serie kunstwerken gemaakt waarin ik de co-existentie en co-moulding van dit prachtige, wederzijds genererende proces van levende organismen, natuurlijke materialen en mensen wilde interpreteren. Om dit te doen, volgde ik twee paden, die zich niet met dezelfde intensiteit ontwikkelden, de ene of de andere kwam op de voorgrond, maar beide creatieve lijnen waren erg belangrijk in de kruisbestuiving.

Product van levende materie: MAP en FYP

Twee projecten zijn verbonden met deze twee paden, een ervan is MAP (Mycelium Advanced Phrases), een netwerk van vormen die groeien van vlak naar ruimte, een samenhangende mycelium 'kaart', en een metafoor voor de relatie tussen natuur en de gebouwde stedelijke omgeving. De serie is gemaakt in de context van 'The White MAP, The White Relief'. Het andere project is FYP (Fungi Yielded Papers), een dun oppervlaktemateriaal afgeleid van mycelium quilt, een zacht, gemakkelijk te buigen en te vormen nieuw materiaal, dat papier, karton of verpakkingsmateriaal genoemd kan worden. Het speciale kenmerk is de zuiverheid, aangezien het substraat uitsluitend bestaat uit plantaardige ingrediënten die geschikt zijn voor menselijke consumptie, zodat het myceliumpapier of de verpakking ook kan worden gegeten.

Non-verbale communicatie onder UV-licht. De transparantie van wit

Wetenschappelijke observaties van de intense fluorescentie van de vruchtlichamen van sommige schimmels en een eigen experimentele terugkoppeling in Ganoderma lucidum. Het project omvat de resultaten van een interactief experiment waarbij UV-licht de onzichtbare vruchtlichaampjes onthult die achter het mycelium schuilgaan. In een lichtdichte cabine kunnen we de witte vormen persoonlijk ervaren en vervolgens overschakelen op UV-licht om het levende organisme te zien.

Over Andrea Brittnek

Andrea Brittnek DLA's project is het resultaat van een onderzoek en ontwikkeling aan de Doctoraalschool van de Hungarian University of Fine Arts. Haar werk richt zich op het verkennen van interactieve contacten. Ze werkt aan experimentele producten die organisch levende materialen combineren in de wereld van kunst en functioneel design, waarbij ze zich richt op andere percepties die de visualiteit aanvullen, zoals auditieve, tactiele, olfactorische, smaakprikkels en sensaties.

Andrea Brittnek MAP 12.2 – photo by Zsóka Jámbor

Andrea Brittnek FYP – photo by Zsóka Jámbor

Andrea Brittnek MAP 12.3 – photo by Zsóka Jámbor

Andrea Brittnek MAP UV light cabin