Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Secrid Talent Podium

Design as a force for good

Secrid Talent Podium 2024 — © Secrid

Secrid geeft het podium aan visionaire ontwerpers die de industrie willen transformeren van steeds meer produceren naar steeds beter produceren. Samen laten ze zien hoe duurzame verandering al plaatsvindt en geven ze een hoopvol beeld van onze toekomst.

De Industriële Evolutie

Secrid gelooft in de kracht van ontwerp. Kijk eens om je heen. Alles is ontworpen. Van de kleding die je draagt, tot de telefoon in je zak en het gebouw waarin je bent. Al deze producten geven vorm aan de maatschappij en hebben impact op onze ecosystemen.

Sinds de Industriële Revolutie en de verhuizing van fabrieken naar lagelonenlanden, is massaproductie van producten met een lage prijs en een korte levensduur de norm geworden. Dit bracht welvaart, maar ook maatschappelijke ongelijkheid, uitgeputte grondstoffen, milieuvervuiling, afnemende biodiversiteit en een klimaatcrisis.

De industrie kan niet worden gestopt, maar wel veranderd. In die transitie zien wij een leidende rol voor ontwerpers. De algemene richtlijn is eenvoudig: ieder nieuw product moet beter zijn dan de voorgaande generaties. Wij noemen dit: Industriële Evolutie.

Tijdens Dutch Design Week zetten we 7 talentvolle ontwerpers in de schijnwerpers. Creatieven die met een innovatieve aanpak een impuls geven aan de evolutie van hun industrie. Naast dit podium bieden we elke ontwerper coaching en een geldbedrag van €7.777: een verwijzing naar onze 7 design-principes voor holistisch productontwerp.

In samenwerking met Dutch Design Foundation en Impact Hub Amsterdam, zijn voor deze editie, 2024 de volgende ontwerpers geselecteerd:

Pauline van Dongen | SUNTEX
Verkoeling en energie-opwekking met solar textiel voor luifels, gevels en tenten

Lotte Douwes | Meaningful Matter
Hoogwaardige serviezen en interieurproducten van keramiekafval

Boey Wang | Haptics of Cooking
Mooi en sensorisch kookgerei voor mensen mét en zonder een visuele beperking

Hedwig Heinsman, Martine de Wit & Hans Vermeulen | Aectual
3D-geprinte interieuroplossingen van circulaire afvalstromen

Milou Voorwinden | Studio Milou Voorwinden
3D-weeftechnieken voor afvalvrije kleding- en textielproductie

Huub Looze & Margreet van Uffelen | Omlab
Biocirculaire en emissie-arme bouwobjecten die biodiversiteit stimuleren

Doreen Westphal | Resty
Smaakvolle en voedzame producten van hoogwaardige reststromen

Design dilemma’s

Als consument zien wij alleen het eindproduct. Maar aan elk ontwerp, en elke verbetering, gaat een complex proces van keuzes vooraf. We geven tijdens DDW graag inzicht in de bewuste keuzes én dilemma’s van de ontwerptalenten en onszelf. Zo willen we aanzetten tot gesprek en vooral beweging.

Via dit podium gaan we ook op zoek naar nieuw talent, om de grootste dilemma’s van onze tijd op te lossen. Ontwerpers worden uitgenodigd om zich aan te melden voor de volgende ontwerpwedstrijd van What Design Can Do. Drie winnaars van de afgelopen ‘Redesign Everything challenge’ worden door Secrid ondersteund en zijn ook te zien in deze tentoonstelling:

Celium™ by Polybion | Axel, Alexis Gómez Ortigoza en team
Een hoogwaardig biotextiel van cellulose dat is gekweekt met bacteriën die landbouwafval eten

Electric Skin | Paige Perillat Piratoine, Catherine Euale, Nada Elkharashi, en Sequoia Fischer
Een speculatief idee om bacteriën te gebruiken die van nature elektrische eiwitten produceren voor het opwekken van stroom.

ForestGuard | Dr. Muhammed Ali Örnek & Suat Batuhan Esirger en team
Een apparaat dat bosbranden vroegtijdig detecteert om een brand te beheersen voordat deze begi

Over Secrid

Secrid is een Nederlands bedrijf dat door het echtpaar René van Geer en Marianne van Sasse van Ysselt in 2009 is opgericht. Secrid ontwikkelt en verkoopt inmiddels wereldwijd ‘pocketwear’, zoals wallets met de bekende aluminium cardprotectors. De organisatie vaart haar eigen koers, zonder invloed van aandeelhouders en op basis van een spiritueel, waardengedreven en tegelijkertijd designgericht en pragmatisch gedachtegoed.
Partners