Secrid geeft het podium aan visionaire ontwerpers die de industrie willen transformeren van steeds meer produceren naar steeds beter produceren. Samen laten ze zien hoe duurzame verandering al plaatsvindt en geven ze een hoopvol beeld van onze toekomst.
De Industriële Evolutie
Secrid gelooft in de kracht van ontwerp. Kijk eens om je heen. Alles is ontworpen. Van de kleding die je draagt, tot de telefoon in je zak en het gebouw waarin je bent. Al deze producten geven vorm aan de maatschappij en hebben impact op onze ecosystemen.
Sinds de Industriële Revolutie en de verhuizing van fabrieken naar lagelonenlanden, is massaproductie van producten met een lage prijs en een korte levensduur de norm geworden. Dit bracht welvaart, maar ook maatschappelijke ongelijkheid, uitgeputte grondstoffen, milieuvervuiling, afnemende biodiversiteit en een klimaatcrisis.
De industrie kan niet worden gestopt, maar wel veranderd. In die transitie zien wij een leidende rol voor ontwerpers. De algemene richtlijn is eenvoudig: ieder nieuw product moet beter zijn dan de voorgaande generaties. Wij noemen dit: Industriële Evolutie.
Tijdens Dutch Design Week zetten we 7 talentvolle ontwerpers in de schijnwerpers. Creatieven die met een innovatieve aanpak een impuls geven aan de evolutie van hun industrie. Naast dit podium bieden we elke ontwerper coaching en een geldbedrag van €7.777: een verwijzing naar onze 7 design-principes voor holistisch productontwerp.
In samenwerking met Dutch Design Foundation en Impact Hub Amsterdam, zijn voor deze editie, 2024 de volgende ontwerpers geselecteerd:
Pauline van Dongen | SUNTEX
Verkoeling en energieopwekking met solar textiel voor luifels, gevels en tenten
Lotte Douwes | Meaningful Matter
Hoogwaardige serviezen en interieurproducten van keramiekafval
Boey Wang | Haptics of Cooking
Mooi en sensorisch kookgerei voor mensen mét en zonder een visuele beperking
Hedwig Heinsman, Martine de Wit & Hans Vermeulen | Aectual
3D-geprinte interieuroplossingen van gerecycelde afvalstromen
Milou Voorwinden | Studio Milou Voorwinden
3D-weeftechnieken voor afvalvrije kleding- en textielproductie
Huub Looze & Margreet van Uffelen | Omlab
Biocirculaire en emissie-arme bouwobjecten die biodiversiteit stimuleren
Doreen Westphal | Resty & Fungi Hack
Smaakvolle en voedzame producten van hoogwaardige reststromen
Design dilemma’s
Als consument zien wij alleen het eindproduct. Maar aan elk ontwerp, en elke verbetering, gaat een complex proces van keuzes vooraf. We geven tijdens DDW graag inzicht in de bewuste keuzes én dilemma’s van de ontwerptalenten en onszelf. Zo willen we aanzetten tot gesprek en vooral beweging.
Via dit podium gaan we ook op zoek naar nieuw talent, om de grootste dilemma’s van onze tijd op te lossen. Ontwerpers worden uitgenodigd om zich aan te melden voor de volgende ontwerpwedstrijd van What Design Can Do. Drie winnaars van de afgelopen ‘Redesign Everything challenge’ worden door Secrid ondersteund en zijn ook te zien in deze tentoonstelling:
Axel en Alexis Gómez Ortigoza & team | Celium™ by Polybion
Biotextiel van cellulose, gekweekt met bacteriën die landbouwafval eten
Paige Perillat Piratoine, Catherine Euale, Nada Elkharashi en Sequoia Fischer | Electric Skin
Bacteriën die elektrische eiwitten produceren voor gebruik in elektronica
Dr. Muhammed Ali Örnek & Suat Batuhan Esirger & team | ForestGuard
Apparaat dat bosbranden vroegtijdig detecteert om schade te voorkomen