De Embassy of Health onderzoekt hoe we gezondheid kunnen beschouwen als ons grootste goed. Met ontwerpkracht en nieuwe samenwerkingen zoeken zij een antwoord op de vraag: Hoe helpt verbeeldingskracht om de onmeetbare aspecten van gezondheid goed mee te nemen in hoe we onze samenleving vormgeven?
Gezondheid als valuta: De Wachtruimte
Onze gezondheidszorg, en daarmee onze gezondheid, komt steeds meer onder druk te staan. Daarom is het cruciaal om preventief in te zetten op gezondheid. Maar in de praktijk blijkt dat lastiger dan gedacht. We benaderen zorg en gezondheid vaak vanuit een economische invalshoek, waarin alles draait om cijfers. We zijn gewend om te handelen vanuit ziekte: het is overzichtelijk, meetbaar en controleerbaar. Zodra er iets mis is, behandelen we het, meten de uitkomst, documenteren het en sturen een factuur.
Echt werken aan gezondheid zit diep verweven in het dagelijks leven en laat zich daarom moeilijk in cijfers vatten. Bovendien dragen we allemaal een stukje verantwoordelijkheid, want alles om ons heen is immers van invloed op onze (on)gezondheid. Van de woonomgeving, tot waar en hoe je werkt; van je portemonnee tot aan het gedrag van mensen in je directe kring.
Investeren in onze (preventieve) gezondheid is dus nauw verbonden met ons dagelijks bestaan en werpt pas op de langere termijn zijn vruchten af. De uitdaging is om gezondheid als kernwaarde te integreren in hoe we onze omgeving vormgeven—van hoe we zorgen, tot waar we wonen en vanuit welk beleid we samenleven.
Dutch Design Week 2024: waardentransities
De Embassy of Health onderzoekt in een driejarig programma hoe we gezondheid kunnen beschouwen als ons grootste goed. Vanuit ontwerpkracht en nieuwe samenwerkingen zoeken we een antwoord op de vraag: Hoe helpt verbeeldingskracht om de onmeetbare aspecten van gezondheid goed mee te nemen in hoe we onze samenleving vormgeven?
In 2023 trapte we dit narratief af en lieten we voorbeelden zien van het centraal stellen van zachte waarden middels ontwerp. In 2024 staan we stil bij de ‘hoe’. Hoe draagt ontwerp bij aan het werken vanuit onmeetbare, zachte waarden? Hoe helpt ontwerp om anders te kijken naar het belang van gezondheid, hoe geeft het gezondheid een tastbare ‘seat at the table’? Welke verbeeldingskracht is er nodig voor deze waardentransitie? Wat maakt dat we gezonde investeringen maken over de lange termijn?
Welkom in De Wachtruimte. Hier nemen we de ruimte en de tijd om te verdiepen op hoe ontwerpers in de praktijk vanuit ‘zachte waarden’ tot nieuwe oplossingsrichtingen komen. Juist in een ruimte waar doorgaans efficiënte de baas is, oefenen we met stilstaan, tijd, aandacht en empathie voor elkaar. Allen belangrijk om vanuit de juiste waarden de volgende stap te nemen.
Net als wanneer je in de wachtruimte zit, ben je bij ontwerp overgeleverd aan vertrouwen in het proces, ook al weet je nog niet precies wat er gaat komen. In de ontwerppraktijk is daarom het creëren van die (experimenteer)ruimte en wederzijds vertrouwen essentieel voor het speelveld waarin nieuwe oplossingen ontstaan.
In 2025 breiden we deze leerruimte uit en willen we experimenteren met verschillende waardensystemen in de praktijk. De geleerde lessen en mogelijke toekomsten vertalen we naar een tastbaar geheel. We laten zien hoe van de beleidstafel tot de keukentafel Gezondheid als Valuta kan gelden als vernieuwend perspectief.